Лондон и Атина в остър сблъсък заради мрaморите от ПартенонаОбединеното

...
Лондон и Атина в остър сблъсък заради мрaморите от ПартенонаОбединеното
Коментари Харесай

Риши Сунак анулира срещата си с Мицотакис

Лондон и Атина в изострен конфликт поради мрaморите от Партенона
Обединеното кралство не желае да върне отмъкнатите антични статуи

Избухна невъобразим дипломатически скандал

Невиждан дипломатически конфликт сред Обединеното кралство и Гърция избухна ненадейно късно вечерта в понеделник.

Спорът е по най-стария проблем сред двете страни - собствеността върху мраморните статуи от Партенона.

Завихрилият се скандал бе раздухан на първо време от радио-телевизионния колос Би Би Си, от авторитетния ежедневник “Гардиън ” и други лондонски медии, след което го подеха осведомителните организации на континента. Като в дописките си от столицата на Англия кореспондентите там единомислещо установяваха, че след дълги години на ползотворно развиване на връзките сред двете страни, в този момент те са станали извънредно напрегнати.

Конкретният мотив за сензационния конфликт стана анулирането в понеделник следобяд от премиера на Обединеното кралство Риши Сунак на от дълго време плануваната му среща в централата на държавното управление на фамозната “Даунинг стрийт ” с министър-председателя на съседите ни от юг Кириакос Мицотакис. Който научавайки за загърбването му, съобщи разгневен пред кореспонденти:

“Дълбоко съм отчаян от това решение на Сунак, взето в последния миг. Гърция и Обединеното кралство имат дълга история на взаимно другарство. Случилото се довечера ни оставя необикновено шокирани и ядосани ”.

Защото Мицотакис бе пристигнал в Лондон дружно с външния си министър Йоргос Герапетритис, уверен, че ще си тръгнат за родината със единодушието на Сунак фамозната скулптурна комбинация отпреди 25 века да бъде преместена от Британския музей в новия музей под Акропола. А внезапно се оказа, че двамата ще си вървят, натирени от Лондон и с празни ръце.

Колкото до премиера на Обединеното кралство, той пък съгласно информации от кабинета му, бил анулирал визията си с Мицотакис, защото бил покъртен от изявление на гръцкия си сътрудник пред Би Би Си в неделя, в което гостът пламенно бил призовал изпълнителната власт на Англия “да върне мраморите от античния храм Партенон там, където им е мястото, а това е Атина ”. Като в отговор на въпрос не може ли двете страни да си поделят по някакъв метод и за избрани интервали от време оспорвания шедьовър, за похлупак гостът бил сравнил рационалното съгласно мнозина изкуствоведи и историци предложение с митичната картина “Мона Лиза ”: “Можете ли да си визиите шедьовъра на Леонардо, разрязан на половина - запитал троснато в изявлението гръцкият министър-председател, - с част, изложена в “Лувъра ” в Париж, а другата в Британския музей в Лондон? ”.

Древните статуи са известни още и като мраморите на Елгин, защото са отнесени от храма Партенон на Акропола в Атина при започване на XIX в. от английския посланик лорд Елгин. Той ги откарва в началото във вилата си в Шотландия, където да им се радва, само че се разболява тежко от сифилис и през 1816 година ги продава на Британския музей. Оттогава мраморното знамение, дълго 75 метра от истинските общо 160 метра, заема едно от огромните пространства на лондонския музей, а към този момент съвсем век гърците си го желаят назад.

Като съгласно английския щемпел в последно време позициите на двете страни се били доближили доста, само че върли съперници на отстъпването на скулптурите на Гърция под каквато и да било форма било дясното крило в ръководещата консервативна партия на Риши Сунак. Освен това във Англия работи закон, който закриля всички творби на изкуството на територията на страната и прави съвсем невероятно тяхното даване на други страни, та били те и другарски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР