Бившата тенисистка номер 1 Симона Халеп получи 4-годишно наказание по дело за допинг

...
ЛОНДОН (AP) — Двукратната шампионка от Големия шлем Симона Халеп
Коментари Харесай

ЛОНДОН (AP) — Двукратната шампионка от Големия шлем Симона Халеп е отстранена от професионалния тенис за четири години заради допинг нарушения, International Tennis Integrity Agency съобщи във вторник.

31-годишната румънка е била обвинена в две допинг нарушения – неуспешен тест за наркотици по време на Откритото първенство на САЩ през 2022 г. и за нередности в нейния биологичен паспорт на спортист, каза ITIA.

Комисия стигна до заключението, че Халеп „е извършила умишлени нарушения на антидопинговите правила“.

Халеп беше временно отстранена от октомври 2022 г. Четиригодишното наказание ще продължи до 6 октомври , 2026 г.

Халеп достигна номер 1 в класацията на WTA през 2017 г. Тя спечели Уимбълдън през 2019 г., побеждавайки 23-кратната шампионка на мейджър Серина Уилямс на финала, година след като спечели Откритото първенство на Франция.

Халеп, която обвини замърсена добавка, планира да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд.

„Продължавам да тренирам и правя всичко по силите си, за да изчистя името си на тези неверни твърдения и да се върне в съда,” каза Халеп в изявление. Трибуналът на ITIA изслуша Халеп и нейните експертни научни свидетели, но заключи, че играчът е извършил и двете нарушения.

„Трибуналът прие аргумента на Халеп, че са взели замърсена добавка, но определи обема, който играчът е погълнал, не може да има доведе до концентрацията на Roxadustat, открита в положителната проба,” казаха от ITIA.

Биологичният паспортен профил на Халеп е бил прегледан от експертна група. Такива паспорти осигуряват изходно разчитане на веществата в тялото на спортиста и се считат за начин да се помогне за определяне на допинга.

Трибуналът съобщи, че „вероятен допинг“ е обяснението за нередностите в профила на Халеп.

___

Репортажи на AP за тенис: https://apnews.com/hub/tennis

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР