Лолита е роман от Владимир Набоков. Романът е написан на

...
Лолита е роман от Владимир Набоков. Романът е написан на
Коментари Харесай

В САЩ излиза от печат романът на Владимир Набоков Лолита

" Лолита " е разказ от Владимир Набоков. Романът е написан на британски и оповестен за пръв път през 1955 в Париж, а по-късно е преведен от създателя на съветски и оповестен през 1958 в Ню Йорк. Творбата бързо придобива международна популярност поради новаторския си жанр и неприятна популярност поради сюжета си: разказвачът и протагонист Хумберт Хумберт стартира да изпитва полови влечения към 12-годишната Долорес Хейз (едно от галените имена на която е „ Лолита “).
След публикуването си „ Лолита “ става един от най-известните и противоречиви образци от литературата на 20 век. Терминът „ Лолита “ навлиза в всеобщата просвета като изложение на прибързано полово развито младо момиче. Романът е приспособен два пъти във филми – през 1962 от Стенли Кубрик с Джеймс Мейсън в ролята на Хумберт и Сю Лион в ролята на Лолита и през 1997 от Адриан Лайн, в функциите – Джереми Айрънс и Доминик Суейн.
Списание Time включва романа в класацията си „ 100 най-хубави романи на британски от 1923 до 2005 “.
Из предговора към книгата
„ Странностите на Хумберт Хумберт, несъмнено, донейде са тежки. Много от инцидентните му мнения за жителите и за природата на Америка са смешни. Отчаяната почтеност, от която вибрира изповедта му, ни минимум не го освобождава от отговорност поради дяволската му досетливост. Той е анормален, той не е благородник. Но какъв брой магично пеещата му цигулка поражда у нас нежно съчувствие към Лолита, кара ни да се увличаме от книгата макар отвращението си към създателя. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР