Локализирано е местоположението на телефона на 34-годишния сноубордист, който изчезна

...
Локализирано е местоположението на телефона на 34-годишния сноубордист, който изчезна
Коментари Харесай

Защо прекратиха спасителната акция в търсене на изчезналия сноубордист в Рила

Локализирано е местоположението на телефона на 34-годишния сноубордист, който изчезна преди 2 дни в ски зона " Картала ". Според планинските спасители мобилното устройство е под голяма лавина, където най-вероятно е и младият мъж.

Лошото време в планината и високата лавинна заплаха са аргументите през днешния ден акция по търсене на сноубордиста да няма. Очаква се в четвъртък или петък още веднъж спасители и доброволци да търсят младия мъж, към този момент в по-малък периметър, към мястото където е засечен телефонът му.

Много минимални са възможностите 34-годишният сноубордист да бъде открит жив, считат спасители с дълготраен опит.

Късно нощес спасителите благодарение на експерти съумяха да локализират точното местонахождение на телефона на сноубордиста.

" Локализацията се състои в това от няколко точки да се пуснат сигнали и да се засекат координатите и с огромна степен на възможност посредством устройствата, които това момче има да се фиксира точката ", съобщи Красимир Стоянов, ръководител на Пистова планинска работа.

" Мисля, че успяхме да го локализираме, само че там, мястото, където допускаме, че се е случило нещастието, не сме 100% сигурни, през днешния ден няма да е налично, тъй като това е в една лавина ", добави Венцислав Пенев от Българска федерация насочване.

Част от мястото, където е паднала лавината, беше претърсено още през вчерашния ден, само че без резултат.

" Лавината е голяма, 30 метра е фронта на разединение, а долу да не ви приказвам, цялата тази котловина е засипана със сняг. Дебелината на снежния пласт, който е събран долу е над 3 метра. Колко е тъкмо не можахме да установим, тъй като 3 метра са сондите с които работим и надолу има към момента много ", добави Красимир Стоянов.

Лавинната заплаха в региона на местността " Картала " е доста висока, от 3-та степен. Времето е неприятно и е целесъобразно туристите да не излизат в планината през идващите дни, поучават спасителите.

Автор: Станислава Христова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР