Локализираха големия пожар в Бургаско. Към момента горят две локални

...
Локализираха големия пожар в Бургаско. Към момента горят две локални
Коментари Харесай

Борбата с огъня в Бургаско продължава

Локализираха огромния пожар в Бургаско. Към момента горят две местни огнища в гората над село Изворище. Те се охраняват от екипи на пожарната и горски чиновници. Целта е да не се допусне развиване на пожара. 

Силният вятър в Бургаско затрудни огнеборците, които от през вчерашния ден се борят с пожара, горящ в землището на три села. На няколко пъти от нощес пламъците отначало се възпламеняваха. Цяла нощ десетки пожарникари, доброволци и локални поданици гасиха кой с каквото има, с цел да не стигне огънят до къщите. Обитателите на най-близките до гората постройки бяха в подготвеност за евакуация. 

„ Подготвени сме се с каквото можем, подръчни материали и довечера ще сме на пост “, споделя Апостол Ников, гражданин на с. Изворище.

„ Пръскаме, в случай че пристигна, да е мокро. Пак малко ще помогне “, споделя Кръстьо Великов, доброволец.

„ Буквално на не повече от 200 метра от селото успяхме да спрем пожара. Но с цел да спрем да влезе в селото, в резултат на мощния вятър, потегли към вилната зона “, споделя Николай Николаев, шеф на РСПБЗН – Бургас.

 Около 7 ч. сутринта вятърът утихна, само че гората продължава да гори. Апостол Ников будува съвсем цяла нощ, с цел да не доближат пламъците до селото. Сълзи от отмалялост, само че и яд към човешката немарливост се четат по лицето му.

„ Една неточност може да коства и човешки живот. Каквото и да кажа няма да се оправят нещата, до момента в който не се вземат ограничения “, счита той.

Следобед огънят още веднъж пламна, на няколко места. Възпламенило се е и към този момент загасено огнище.

„ Ако влезе тук, цялото село ще изгори. За това доста се тормозим “, споделя Зейля Смаил, гражданин на село Изворище.

„ Имаме евентуална причина за един от пожарите - късо съединяване в далекопровод, само че поради това, че огнищата са няколко, сътрудниците от полицията в следствие ще си правят съответните дейности “, разяснява старши комисар Любомир Баров, зам.-директор в ГДПБЗН-МВР.

По първични данни са изгорели 15 000 декара гори, борова гора, треви и шубраци, съобщи bTV. По информация на община Бургас това е осмият пожар единствено за месец и половина. За благополучие, потърпевши хора няма.

Огнеборци, които се отзовават първи на пожара, изкарват близо 20 часа в борба с огъня.

След безсънната нощ те насочат молба към хората и тя е да не палят огън.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР