Ливърпул спечели Купата на Лигата за рекорден десети път в

...
Ливърпул спечели Купата на Лигата за рекорден десети път в
Коментари Харесай

Децата на Ливърпул победиха Челси и спечелиха първи трофей за сезона

Ливърпул завоюва Купата на Лигата за рекорден десети път в историята си. На финала мърсисайдци победиха Челси с 1:0. Мачът приключи 0:0 в постоянното време, а в 118-ата минута Вирджил Ван Дайк осъществя победния гол. Така мърсисайдци ще изпратят Юрген Клоп в последния му сезон на Анфийлд най-малко с един трофей.

Червените бяха печелят трета поредна купа в Англия след край против Челси, като предходните два през 2022 година завоюваха след дузпи. Успехът на Ливърпул е още по-значим, защото Клоп не можеше да разчита на доста от главните си играчи, като измежду тях бяха Мохамед Салах, Трент Александър-Арнолд, Дарвин Нунес и Доминик Собослай. Към края на мача германецът пусна някои от юношите и те се показаха на доста високо равнище.

Въпреки че гол не падна до 118-ата минута, положения не липсваха. По един гол за двата отбора беше анулиран, а гредите стопираха Конър Галахър и Харви Елиът. Пропуски имаше и пред двете порти, а Куивин Келъхър се отличи с няколко превъзходни спасявания.

Срещата стартира с много неточности от страна и на двата тима. Мърсисайдци имаха малко по-ясни хрумвания какво желаят да създадат и владееха топката в множеството време, а пресата им създаваше проблеми на лондончани. След няколко следващи нарушавания и центрирания пред вратата на " сините ” се стигна до първата опция в мача. Центриране на Робъртсън стигна до главата на Диас, само че ударът се получи параболичен и изобщо не затрудни вратаря.

Отборът на Юрген Клоп стартира да намира пролуки в отбраната на противника. Диас имаше опция да стреля, откакто получи топката в наказателното поле, само че ударът бе блокиран. Последвах изстрел от отдалеченост на Мак Алистър, с който Петрович се оправи. Вратарят бе на точното място и секунди по-късно, когато Диас го тества от много по-близко разстояние.

В 21-ата минута при първата си добра офанзива лондончани бяха доста покрай гол. Палмър проби отдясно и откри Стърлинг в наказателното поле. Бившият състезател на Ливърпул не съумя да овладее и да стреля, само че топката стигна до Палмър на няколко метра пред вратата. Той обаче стреля в обсега на вратаря и уцели ръката на Келъхър.

Последва следващата неприятна вест за Ливърпул, обвързвана с травма. Кайседо удари доста неприятно в глезена Гравенберх, който малко по-късно бе изнесен на носилка. В обстановката съдията изненадващо даже не отсъди нарушаване, което разгневи Клоп. Германецът трябваше да слага играчи на нетипични позиции, защото вариантите му на пейката са извънредно лимитирани. Той пусна в игра Джо Гомес, който заигра отдясно на отбраната. Харви Елиът бе върнат в халфовата линия, а Конър Брадли стана част от нападението.

След промяната ритъмът на мърсисайдци се наруши и Челси имаше преимущество за прочут интервал. В 34-ата минута отборът на Почетино стигна до гол. Нико Джаксън се измъкна от отбраната и откри Стърлинг, който прати топката в мрежата. Страничният арбитър подвигна засада на Джаксън, а разглеждането с ВАР удостовери решението му. Малко по-късно " сините ” стигнаха до нова рискова обстановка пред Келъхър.

Краят на полувремето обаче беше за Ливърпул. В 40-ата минута центриране на Робъртсън бе засечено превъзходно с глава от Гакпо, а топката се удари в лявата греда на Петрович. Малко по-късно няколко играчи на " алените ” имаха опция да стрелят, само че ударите бяха блокирани. Най-добрата опция бе пред Брадли.

Ливърпул стартира по-силно втората част. След пробив на Диас той не съумя да откри съотборник. " Сините ” стигнаха до надалеч по-добра опция в 52-ата минута. Отличен пробив на Джаксън приключи с подаване към Енцо Фернандес. Аржентинецът опита да приключи с пета, като прати топката около вратата, а до него имаше двама свободни съотборници на по-добра позиция за удар.

Изстрел на Палмър мина около вратата, а опит от воле на Харви Елиът бе избавен от Петрович. След час игра Ван Дайк се разписа, само че попадението бе анулирано. Нидерландският защитник засече с глава центриране на Робъртсън. Играчите на Ливърпул отпразнуваха гола, само че съдията бе привикан да види обстановката на екран. Решението бе за засада на Ватаро Ендо, който блокира Колуил и му попречи да се приближи до Ван Дайк.

И двата тима продължиха да атакуват и обстановките се редяха пред двете порти. Дисаси се размина с гола, откакто пред вратата не съумя да засече топката. При ответната офанзива Гакпо пропусна прелестна опция, откакто Диас проби и му даде топката, само че той я прати над вратата. В 77-ата минута Конър Галахър удари греда след отличен пробив и подаване на Палмър.

Челси несъмнено имаше преимущество в последната част на дуела, а мърсисайдци се задъхваха. Палмър изведе Галахър самичък против вратаря. Той се забави с удара, Келъхър излезе в точния момент и съумя да го блокира, само че халфът на " сините ” направи огромен пропуск, като не се възползва от обстановката. Секунди по-късно той имаше нова опция да стреля от прелестна позиция, само че прати топката над вратата.

Клоп стартира да пуска някои от юношите, които бяха на пейката. Първо в игра се появи Боби Кларк, а малко преди края на постоянното време влязоха Джейдън Данс и Джеймс Макконъл. В добавеното време като по знамение топката не се озова в мрежата на Ливърпул. Нкунку стреля право в Келъхър, по-късно Густо нацели Галахър, а при идващия си опит Нкунку още веднъж не бе прецизен.

Стигна се до продължения, в които мърсисайдци имаха преимущество. Хубав удар на Данс с глава бе отразен от Петрович. Елиът пропусна идната добра опция. Челси тотално бе отстъпил самодейността и не успяваше даже да направи офанзива. През второто продължение лондончани се представяха малко по-добре и направи 2-3 рискови офанзиви. Най-добрата обстановка обаче бе пред вратата на Петрович. Удар на Елиът с глава срещна гредата.

Така се стигна до 119-ата минута, когато след ъглов удар, изпълнен от Цимикас, Ван Дайк насочи топката с глава и тя се озова в мрежата. Този път нямаше причина попадението да бъде анулирано и почитателите на " алените ” честваха, а секунди по-късно към този момент се радваха и на извоювания трофей.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР