Ливанското шиитско движение Хизбула, което разполага с подкрепата на Иран,

...
Ливанското шиитско движение Хизбула, което разполага с подкрепата на Иран,
Коментари Харесай

Хизбула и съюзниците му губят мнозинството си в ливанския парламент

Ливанското шиитско придвижване " Хизбула ", което разполага с поддръжката на Иран, и съдружниците му губят болшинството си в Народното събрание на Ливан, излиза наяве от окончателните резултати от парламентарните избори, съобщи Ройтерс.

Това е сериозен удар по позициите на групировката, който показва недоволството на гласоподавателите от ръководещия хайлайф в Ливан, отбелязва Ройтерс.

Окончателните резултати демонстрират, че шиитското придвижване и съюзните му фракции печелят 62 мандата в 128-местния парламент. През 2018 година те си осигуриха болшинство от 71 депутати.

На първите избори, създадени след икономическия провал на Ливан и огромната детонация на пристанището в Бейрут през 2020 година, политици реформатори печелят 12 депутатски места - ненадейно огромен пробив в система, в която дълго време господстват едни и същи политически обединения, акцентира Ройтерс.

Позициите си укрепват партии като близката до Саудитска Арабия групировка " Ливански сили " - християнска политическа мощ, която измества Свободното патриотично придвижване (СПД), друга християнска партия, от мястото на най-голямата християнска политическа мощ в Ливан. СПД е съдружник на " Хизбула ".

Тези резултати значат, че ливанският парламент ще бъде разграничен на няколко лагера, нито един от които няма да има болшинство. Това крие заплаха от политическо парализиране и напрежение, които могат да доведат до отсрочване на промените, от които Ливан мощно се нуждае, с цел да преодолее икономическите си компликации.

Ако изборите през 2018 година ускориха въздействието на Иран в Ливан, то резултатът от тазгодишните избори може да сътвори условия за възобновление на въздействието на Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР