Ливанската организация Хизбула ще прекрати огъня срещу Израел, ако палестинският

...
Ливанската организация Хизбула ще прекрати огъня срещу Израел, ако палестинският
Коментари Харесай

Хизбула ще спре огъня срещу Израел, ако Хамас приеме временното примирие

Ливанската организация " Хизбула " ще приключи огъня против Израел, в случай че палестинският им съдружник " Хамас " одобри предлагането за краткотрайно помирение, оповестиха за Ройтерс два източника, близки до групировката.

Организацията съвсем ежедневно си разменя огън с Израел през южната граница на Ливан от 8 октомври насам, ден след кървавото нахлуване на " Хамас " в Южен Израел, което стана причина за жестока атака на израелската войска по суша, море и въздух в линията Газа, означи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Временно помирение сред " Хамас " и Тел Авив, което разреши размяната на заложници за пандизчии, докара до седмица на мир по ливанско-израелската граница в края на ноември.

Сега " Хамас " обмисля новото предложение за прекъсване на огъня за 40 дни, което беше контрактувано с Израел по време на договаряния с медиатори в Париж предходната седмица.

" В момента, в който " Хамас " разгласи своето утвърждение за примирието и сега, в който то влезе в действие, " Хизбула " ще се придържа към него и ще спре интервенциите на юг неотложно, както се случи и предния път ", разгласи един двата източника, непосредствен до шиитската формация.

Но в случай че Израел продължи да обстрелва Ливан, " Хизбула " няма да се поколебае да продължи боевете, подчертаха и двата източника.

Пресофисът на " Хизбула " не даде неотложен отговор на настояването на Ройтерс за коментар, само че водачът на групировката Хасан Насрала сподели по-рано този месец, че офанзивите против Израел ще спрат единствено когато завърши " експанзията " на Тел Авив против Газа.

В Ливан израелските въздушни и ракетни удари са умъртвили близо 200 бойци на " Хизбула " и съвсем 50 цивилни. От другата страна на границата, в резултат на нападенията на " Хизбула " са починали 12 израелски бойци и шестима мирни жители.

Десетки хиляди хора са разселени от двете страни на границата.

Чуждестранни пратеници се пробват да намерят дипломатическо решение поради опасения от спомагателна ескалация на спора.

По-рано този месец Франция показа документално предложение до Бейрут за прекъсване на вражеските дейности. То включва договаряния за демаркиране на оспорваната израелско-ливанска граница и евакуиране на елитните елементи на " Хизбула " на 10 км от границата.

Групировката, която има доста въздействие в страната, настоя, че няма да разисква задължения за Южен Ливан до постигането на съглашение за прекъсване на огъня в Газа. Двата източника споделиха пред Ройтерс, че тази позиция не е изменена.

Докато вражеските дейности значително са лимитирани по граничната зона, израелски военни самолети през вчерашния ден обстреляха долината Бекаа в Източен Ливан. Това са ударите на най-голяма дълбочина в страната, нанесени от израелските сили от началото на сегашния спор.

В неделя израелският министър на защитата Йоав Галант загатна, че Израел възнамерява да усили офанзивите против " Хизбула " при положение на допустимо прекъсване на огъня в линията Газа. Той сподели, че задачата е да се обезпечи изтеглянето на бойците на организацията от граничния регион, без значение дали това ще стане посредством съглашение, реализирано по дипломатически път или посредством мощ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР