Лицето на шпионажа се променя, сочи най-новият доклад на белгийската

...
Лицето на шпионажа се променя, сочи най-новият доклад на белгийската
Коментари Харесай

Белгийското контраразузнаване: Русия и Китай използват нови методи на шпионаж

Лицето на шпионажа се трансформира, сочи най-новият отчет на белгийската Служба за национална сигурност. Служители на непознати разузнавания все по-често работят под прикритието на публицисти и сътрудници на неправителствени организации, с цел да събират сведения и да вербуват сътрудници, заяви белгийската организация Белга за Българска телеграфна агенция.

Като хазаин на европейските институции и централата на НАТО Брюксел от дълго време е средоточие на шпионаж. Белгийската Служба за национална сигурност (СНС) следи рационализиране на методите на непознатите разузнавания за събиране на информация.

Коренните промени, настъпили в интернационалните връзки, накараха Русия да смени тактиката, изяснява пред изданието " Стандард " Франсиска Бостин, началник на СНС. Години наред съветските разузнавачи работили главно под прикритието на дипломати. " През последните години принудихме 60 такива хора да изоставен страната ни, което нанесе забележителен удар по опциите (на Москва за осъществяване на разследваща активност в Белгия) ", сподели Бостин.

Но това не значи, че съветският шпионаж е измършавял. " Всъщност ние затруднихме сами себе си, тъй като в този момент те започнаха да работят под други прикрития ", съобщи Бостин. " Сега те нямат дипломатически паспорти и се показват за публицисти, чиновници на неправителствени организации или представители на съветски културни организации. "

Бостин изрази мнение, че Русия е почнала от ден на ден да разчита на нещатни разследващи сътрудници. Това са " сътрудници, които не са шпиони от кариерата, а хора, които са тук, с цел да обезпечават сведения в допълнение към нормалната си работа ", което ги прави по-трудни за засичане.

КИТАЙ - КИБЕРАКТИВНОСТ И НЕЩАТНИ СЪТРУДНИЦИ

Китайските разследващи интервенции също са претърпели основна смяна, се споделя в отчета на СНС. След ареста на чиновник на китайското разузнаване в Белгия през 2018 година Китай е почнал да работи по-предпазливо.

За да си спестят рисковете, в този момент китайските служби са насочили вниманието си главно към действия в киберпространството, употребявайки сътрудници под прикритие и вербувайки нещатни сътрудници. Наскоро разкритата вербовка на крайнодесния политик Франк Крейелман е " сладкодумен образец " за това, написа в отчета.

НЕСИСТЕМНИ ИГРАЧИ

Наред с съветския и китайския шпионаж белгийската СНС следи и усилване на шпионската интензивност на несистемни играчи. Става дума за страни, които поначало не са враждебно настроени към западните общества, само че въпреки всичко правят разследваща активност по избрани въпроси, представляващи интерес за дадената страна. Такъв образец е абсурдът " Катаргейт ", раздрусал Европейския парламент в края на 2022 година

Разполагайки с едвам към 1000 чиновници, белгийската СНС е относително дребна работа за страна, толкоз постоянно попадаща на мушката на непознатите разузнавания. Но това не значи, че непознатите шпиони могат да вършат в Белгия каквото си желаят, счита Бостин.

" Както демонстрираха случаите с китайската интервенция, изгонването на чиновниците на съветското разузнаване и намесата в Екологичен потенциал, другите страни не могат да работят безнаказано тук ", сподели тя.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР