Литовският премиер Ингрида Симоните призова Европейския съюз да разгледа възможността

...
Литовският премиер Ингрида Симоните призова Европейския съюз да разгледа възможността
Коментари Харесай

Литва иска ЕС санкции срещу всички, участващи в изграждането на АЕЦ на Беларус

Литовският министър председател Ингрида Симоните прикани Европейския съюз да прегледа опцията за налагане на наказания против компании, участващи в построяването на белоруската атомна електроцентрала (БелАЕЦ), оповестяват Financial Times.

По нейно мнение Европейски Съюз би трябвало да изследва " всички типове наказания " против беларуските управляващи, в това число вероятни ограничаващи ограничения във връзка с разнообразни браншове на стопанската система и ограничение на достъпа до финансовите пазари, както и участници в построяването на белоруската АЕЦ .

Симоните аргументира, че с журналиста Роман Протасевич е образец за " цялостното угнетяване на всички свободи, които страните от Европейски Съюз ценят ".

Коментирайки решението на против Nord Stream 2 AG , операторът на " Северен поток 2 ", ръководителят на литовското държавно управление предизвести Вашингтон и Берлин, че заради икономическите ползи те не би трябвало да " затварят очи за неприятни неща . "

Изграждането на АЕЦ в Беларус протича по общоприет съветски план от новото потомство " три плюс " AES-2006 . БелАЕЦ ще се състои от два енергийни блока с мощ 1200 MW всеки.

Главен реализатор е " Атомстройекспорт " (част от " Росатом ). Пускането в употреба на първия блок на атомната централа се възнамерява през юни, а на втория - през 2022 година.

По-рано литовският президент Гитанас Науседа предизвести, че Русия е в доста добра позиция да погълне Беларус в този миг и че НАТО би трябвало да се подготвени да предприеме дейности на срещата на върха, която следва през юни. Според него в ръцете на Лукашенко.

Председателят на Европейския парламент Дейвид.

" Росатом " строи АЕЦ и в Турция , като на първа копка на строителството на третия реактор .

за самолета. Настояването на Турция за воднист текст разстроило редица съдружници, изключително Полша, Литва и Латвия . Но Турция, която има втората по величина войска в НАТО и се намира на стратегическо място сред Европа и Близкия изток и с крайбрежия в Черно и Средиземно море, е прекомерно огромна и значима за Европейски Съюз или Съединени американски щати, с цел да я пренебрегват .
 Литва не е подготвена за Европейски Съюз наказания против газопровода през Беларус
Литва не е подготвена за Европейски Съюз наказания против газопровода през Беларус

Трябва да се обмисли добре, тръбата минава през Литва и доставя съветски газ към Калининград, има контракт с " Газпром "

Литва в никакъв случай не е била по-безопасна, макар внезапно възходящото напрежение със прилежащи Беларус и Русия , съгласно премиера на страната. Симоните сподели пред Financial Times, че насилственото кацане на самолета на Ryanair в Минск демонстрират, че " не можете да изключите нищо " и " би трябвало да сте готови за всичко ".

НАТО ускори сигурността в Литва, Латвия, Естония и Полша след анексирането на Крим през 2014 година Във всяка страна са ситуирани многонационални батальони , водени от Съединени американски щати и Германия, а въздушната полиция е увеличена.

" По абсурден метод Литва в никакъв случай не е била по-безопасна от в този момент. За страдание районът става по-нестабилен, в сравнение с преди 10 години . Някои неща, които човек можеше единствено да си показа, като прекрояване на границите на страните, в действителност се случиха ", сподели Симоните.

Литва се трансформира в един от най-откровените бранители на демократичната народна власт , като притегли дисиденти като водача на опозицията в Беларус Светлана Тихановская и Роман Протасевич , журналист-активист, задържан предходната неделя.

Литва неведнъж е предупреждавала западните страни за заплахите от това да са меки с Русия и през последните месеци се опълчва на Китай , като назовава репресиите против уйгурското малцинство геноцид.

Премиерът на Литва съобщи, че е от значително значение Европейски Съюз да реагира бързо на насилственото кацане на самолета .

Симоните няма да разисква контрамерките, подхванати за отбрана на белоруските дисиденти и основен съдружник на съветския опозиционен водач Алексей Навални, който също е в Литва. " Всички знаем историята на новичок в Обединеното кралство. Боя се, че това са режими, при които нищо не е изключен о. Оставаме нащрек, оставаме внимателни ", добави тя.

Балтийските страни са успокоени от уговорките на НАТО и Съединени американски щати за сигурност през последните години, както и от личния им опит за реализиране на задачата на военния алианс да изразходва повече от 2% за защита.

Но техните северни съседи на Швеция, Норвегия и Дания предизвестяват с паника за съветската интензивност в региона на Балтийско море , до момента в който се борят да усилят личните си разноски.

Симоните сподели, че в Балтийско море би трябвало да се направи още доста, изключително във връзка с усилването на въздушната сигурност . " Ние сме толкоз по-сигурни и по-добре готови, както в никакъв случай преди. Но това не е краят на историята. Този свят, учреден на контракти, полезности и правила, е малко преустроен. Това към момента е пред нашите сътрудници от НАТО, би трябвало да се ускори в допълнение ".

Тя съобщи, че Съединени американски щати и Германия може да мислят, че са задоволително мощни, с цел да уреждат двустранно разногласия с Русия . " Може би това е целесъобразно, само че е значимо да не се отклоняваме от главните полезности. Увеличавате зависимостта си от страни, които не са като вас ".

Литва също бе подложена на финансов надзор през последните седмици, откакто FT заяви, че немски прокурори подозират, че литовски финтех е бил употребен за кражба на повече от 100 милиона евро от Wirecard, преди да рухне предходната година. Симоните сподели, че Литва " не е страна, която да си затваря очите за някои съмнителни действия в подмяна на това да има повече играчи на пазара ".

Тя сподели, че няма потребност от повече регулации, само че може би са нужни повече запаси , изключително за финансовата полиция. Централната банка на Литва обръща огромно внимание на риска за сигурността на страни като Русия и Беларус , които се пробват да употребяват финансовата система, като деликатно ревизират притежателите, източника на пари и " всевъзможни връзки с режимите ".
 Украинският парламент упорства Съединени американски щати да блокират
Украинският парламент упорства Съединени американски щати да блокират " Северен поток 2 "

Да се спре изцяло и необратимо " енергийното оръжие " на Русия и " наказания за всички участници "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР