Литиево-йонните батерии отдавна играят централна роля в света на технологията,

...
Литиево-йонните батерии отдавна играят централна роля в света на технологията,
Коментари Харесай

Японец започва производство на батерии, които не се палят и са с 90% по-евтини

Литиево-йонните акумулатори от дълго време играят централна роля в света на технологията, само че с навлизането на електрическите автомобили тяхната значителност пораства. Едно от главните провокации през днешния ден е тяхната цена. Но един от хората, които помогнаха за комерсиализирането им, споделя, че разкрил по какъв начин да понижи цената им с 90% и доста да усъвършенства тяхната сигурност, написа Bloomberg.

Хидеаки Хорие, някогашен чиновник на Nissan, основава APB Corp. през 2018 година за да създава напълно полимерни акумулатори. По-рано тази година новата компания получи поддръжка от група японски компании.

" Проблемът с производството на литиеви акумулатори е, че индустриалният способ е сходен на този при полупроводниците. Нашата цел е те да се създават като стоманата ", споделя Хорие.

Създаването на клетките, главен съставен елемент в батериите, е комплициран развой, изискващ високо равнище на непорочност на пространствата, надзор на влагата и други, с цел да се предотврати замърсяване на материалите. Това изисква големи разноски и построяването на един цех коства милиарди долари.

Иновацията на Хорие е да размени главните съставни елементи на батерията - електроди, облицовани с метал и течни електролити - със смолиста конструкци, което ще опрости и форсира производството. Освен това батериите със смола няма да се самозапалват, в случай че структурата им бъде нарушена.
 Снимка 487558
През март APB получи финансиране в размер на 8 милиарда йени ($74 млн.), което е капка в морето за промишлеността, само че ще бъде задоволително за оборудването на цялостен цех за всеобщо произвеждане, който би трябвало да стартира работа през идната година. Хорие предвижда, че до 2023 година фабриката ще доближи потенциал от 1 гигават час.

Литиево-йонните акумулатори изминаха дълъг път за последните три десетилетия - устоят повече с един заряд, задържат повече сила и костват с 85% по-малко, в сравнение с преди десетилетие. Но цената им към момента е висока, а и сигурността е терзание. Ако една обичайната батерия бъде пробита, вредата може да провокира ампераж няколко пъти по-висок от нужния за една къща, а температурата може да се увеличи до 700 градуса по Целзий. Батериите на APB заобикалят сходен рисков сюжет, употребявайки биполарен дизайн.

Технологията обаче не е съвършена. Полимерите не са толкоз положителни проводници колкото металите и това може да понижи доста потенциала им, съгласно Менахем Андерман, президент на Total Battery Consulting.

Хорие знае, че APB не може да се конкурира с колосите в промишлеността, които се възползват от икономии в мащаба. Затова и компанията ще се концентрира първо върху стационарни батерии, употребявани в здания и офиси. До 2025 година този пазар ще доближи $100 милиарда, петкратно на днешния му размер, съгласно Wood Mackenzie. APB има към този момент първия си клиент - огромна японска компания, която не посочва.

Разбира се, това надалеч не е първата компания, която оповестява, че е постигнала гражданска война в батериите. Досега нито едно от откритията не е влезнало в стадий на всеобщо произвеждане и не се е потвърдило. Така че следва да забележим какъв ще бъде и пътят пред Хорие.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР