Литературният историк, критик, публицист и политик проф. Михаил Неделчев е

...
Литературният историк, критик, публицист и политик проф. Михаил Неделчев е
Коментари Харесай

Проф. Михаил Неделчев пред Lupa.bg: Елка Константинова даряваше депутатската си заплата

Литературният историк, критик, журналист и политик проф. Михаил Неделчев е измежду околните другари и съидейници на проф. Елка Константинова, която умря на на 90-годишна възраст. Двамата се познават от повече от 50 години и работят взаимно като литературни историци и критици, а при започване на демократичните промени възвръщат Радикалдемократическата партия и през 1989 година вземат участие в основаването на Съюза на демократичните сили (СДС).

Михаил Неделчев е и народен представител отСДС – РДП в VII Велико национално заседание (1990–1991) и в 36-ото Народно заседание (1991–1994), в границите на чийто мандат е ръководител на Комисията по радио и телевизия. Участва като непрекъснат представител в работата на Либералния интернационал. Главен редактор на сп. „ Демократически обзор “ (1993–2003), ръководител на Управителния съвет на Дружеството за демократично познание и демократични планове „ Гражданин “. Председател на Сдружението на българските писатели (от 2000), член на Съюза на българските публицисти и на Съюза на преводачите в България. Почетен професор е на Нов български университет. Lupa.bg потърси проф. Михаил Неделчев по отношение на кончината на проф. Елка Константинова.



Част от управлението на РДП. В центъра проф. Елка Константинова –основател и пръв ръководител. До нея отдясно са проф. Михаил Неделчев, проф. Кирил Велев и проф. Стефан Хаджитодоров. В ляво е Александър Йорданов. 

- Проф. Неделчев, с какво ще запомните проф. Елка Константинова?

- Елка Константинова беше един прелестен човек. Тя постоянно беше подготвена да помогне на всеки, без значение дали е прочут или чужд, дали е непосредствен или инцидентно срещнат човек. Никога няма да не помни колетите, които тя изпращаше до Полша по време на военното състояние там при започване на 80-те години. Тя изпращаше всевъзможни хранителни запаси освен на другари.

Освен това Елка Константинова, когато към този момент бяхме определени за депутати във Великото Народно заседание, даваше част от депутатската си заплата на сътруднички в Радикалдемократическата партия. Когато основахме РДП - това не беше някаква прищявка. Това беше нещо, за което бяхме говорили доста години преди този момент - като една красива химера. И в някакъв миг сбъднахме тази химера. С Елка Константинова сме обиколили няколко пъти цялата страна, били сме във всяко българско населено място, където градяхме тези структури.

Същевременно Елка Константинова беше и един прелестен книжовен историк и написа чудесни книги. Като помощник в Института по литература, като началник на аспирантски и докторантски работи и като началник на други най-различни планове. С нея си сътрудничихме прелестно и до момента в който тя работеше в Института за литература, а аз - като работещ в издателство " Български публицист ", в отдел " Литературно завещание ". Гостувал съм неведнъж в нейната къща. Гостувал съм неведнъж и в Полша, когато тя бе посетител преподавател по български език и литература в Ягелонския университет в Краков през 1979-1982 година, както и по-късно, когато бе културен аташе.



Гладната стачка през 1991 година на 39-имата депутати от VІІ Велико народно събрание в символ на митинг против подписването на новата конституция - отляво надясно седнали: Йордан Василев, Александър Йорданов, Елка Константинова; наведен зад микрофона вдясно - Михаил Неделчев. Снимка: Личен списък на проф. Михаил Неделчев

- Радикалдемократическата партия е известна като партия на интелектуалците. Когато я възстановихте взаимно с проф. Константинова вярвахте ли, че политиката може да не бъде мръсна дума и създателите да внесат един необикновен интелектуален заряд в политиката? И смятате ли, че такава партия през днешния ден би могла да се възроди още веднъж?

- В българския политически живот се основават тези партии, които са нужни. След като я няма сега може би обществото не изпитва такава потребност. Разбира се, това е казано иронично и самоиронично, тъй като Радикалдемократическата партия беше една красива химера, която в реалност се оказа химера в доста огромна степен.

Елка Константинова беше потомствен радикалдемократ. Нейният татко - прелестният книжовен критик Георги Константинов бе един от най-активните радикалдемократи. Неин вуйчо пък бе огромният наш поет Николай Лилиев. При Елка Константинова радикалдемократизмът имаше потомствени измерения и корени. Тя беше обвързвана с тези интелигентски среди, от които израства и този вид демократично политическо държание.

- Какъв съгласно вас е приносът на проф. Елка Константинова като министър на културата в това бурно време на началото на прехода през 1991-92 година?

- Тя направи промени в най-различни области. Мисля, че Елка Константинова прекомерно доста настояваше на този реформизъм и не на всички места съумя. Но въпреки всичко това, което направи тогава за театрите, за редица други области на културата беше доста значимо. Много скърбя за кончината й, въпреки тя да си отиде на достолепна възраст - на 90 години. Бог да я елементарни!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР