Листната на Nasdaq технологична компания Yandex NV заяви в понеделник,

...
Листната на Nasdaq технологична компания Yandex NV заяви в понеделник,
Коментари Харесай

Консорциум с участието на Лукойл купува руския Google за $5,2 милиарда, плащане в юани

Листната на Nasdaq софтуерна компания Yandex NV съобщи в понеделник, че е договорила договорка за парични средства и акции на стойност 475 милиарда рубли (5,21 милиарда долара) за продажба на своите съветски активи на консорциум от съветски вложители, в това число фонд в последна сметка благосъстоятелност на частния петролен колос Лукойл.

Често наричана " съветският Гугъл ", софтуерната компания Yandex създаде водещи онлайн услуги, в това число търсене, реклама и образуване на транспорти, и беше една от дребното съветски компании с капацитет да се трансформира в световен бизнес, до момента в който Москва не нахлу в Украйна през февруари 2022 година, написа Reuters.

Сделката би предиздвикала най-големия софтуерен състезател в страната да попадне напълно под съветска благосъстоятелност, циментирайки отдалечаването на Yandex от западните софтуерни среди, които в миналото е ухажвал, разяснява организацията.
 Защо Москва не може да постави ръка върху
Защо Москва не може да постави ръка върху " съветския Гугъл "

Един от създателите на компанията назова войната в Украйна " варварска "

Yandex и Кремъл са били ангажирани в договаряния от към 18 месеца, с цел да се опитат да отделят съветския бизнес на Yandex от неговата холандска компания майка Yandex NV.

Продажната цена отразява " наложителна отстъпка от най-малко 50% по отношение на " справедливата стойност ", сподели Yandex NV. Правителството на Русия би трябвало да утвърди покупко-продажби, включващи продажба на задгранични активи, и изисква отстъпка от минимум 50%.

За задачата на договорката пазарната капитализация на Yandex беше изчислена на 10,2 милиарда $, въз основа на тримесечна среднопретеглена стойност за акциите на Yandex на Московската борса. В края на 2021 година, преди нахлуването на Русия, пазарната капитализация на Yandex беше доближила 30 милиарда $.
 Руският колос Yandex желае да бие Гугъл на един нехарактерен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а
Руският колос Yandex желае да бие Гугъл на един нехарактерен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а

Компанията разгласи, че е постигнала значим триумф по един от основните си планове

Почти 88% от структурата на благосъстоятелност на Yandex сега е свободно търгувана, има доста западни фондове измежду нейните акционери.

От Yandex NV споделиха, че договорката ще включва паричен еквивалент от минимум 230 милиарда рубли и до към 176 милиона акции на Yandex NV клас A.

" Паричното заплащане ще бъде изплатено в китайски юани (CNH) отвън Русия ", се споделя в изказване на Yandex NV.

Купувачът Consortium.First е новосформиран капиталов фонд, ръководен от синдика Солид Мениджмънт. Консорциумът се управлява от членове на висшия мениджърски екип на Yandex в Русия и се поддържа от четирима финансови вложители, в това число Argonaut, капиталов фонд, в последна сметка благосъстоятелност на Lukoil.

Три други компании - Infinity Management, IT.Elaboration и Meridian-Servis - благосъстоятелност надлежно на Александър Чачава, Павел Прас и Александър Рязанов, също са измежду купувачите, споделиха от Yandex NV.

Yandex NV обясни, че нито един член на консорциума не е под наказания на Съединени американски щати, Европейски Съюз, Обединеното кралство или Швейцария. Това условие е изключило доста други евентуални съветски купувачи, споделиха преди този момент източници на Reuters.
 Руската компания Yandex Go пусна електрически тротинетки чартърен по улиците на Белград
Руска компания пусна тротинетки чартърен по улиците на Белград

Все по-голяма част от съветския бизнес работи добре в Сърбия

Продажбата, откакто получи утвърждение от регулаторните органи и акционерите, би трябвало да бъде приключена на два стадия, първият от които се чака да завърши през първата половина на 2024 година, като вторият стадий следва в границите на седем седмици.

Yandex NV възнамерява да делистне своите акции от клас А от Московската борса, което се чака, откакто Yandex получи нова обществена регистрация.

Джон Бойнтън, ръководител на борда на шефовете на Yandex NV, сподели, че екипът е намерил допустимо най-хубавото решение за своите акционери и консуматори при " изключителни условия ".

Yandex NV ще резервира портфолио от четири софтуерни бизнеса в ранен стадий в секторите на облака, решенията за данни, самостоятелното шофиране и просветителните технологии. Освен това ще резервира център за данни във Финландия, както и " главния актив на интелектуална благосъстоятелност " от 1300 чиновници и преходни лицензи до края 2024 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР