Лишаването от право на шофиране в една държава от ЕС

...
Лишаването от право на шофиране в една държава от ЕС
Коментари Харесай

Европейският парламент иска да сложи край на безнаказаността на безразсъдното шофиране

Лишаването от право на шофиране в една страна от Европейски Съюз би трябвало да е годно в целия Европейски Съюз
Разширяване на листата на тежките пътнотранспортни нарушавания
Ясен график за използване на решенията за правото на ръководство
Тежките пътнотранспортни нарушавания, като да вземем за пример несъразмерното превишаване на скоростта или шофирането в нетрезво положение, би трябвало да доведат до решение за правото на ръководство в целия Европейски Съюз.

Понастоящем, в случай че лидер загуби свидетелството си за ръководство след пътнотранспортно нарушаване в страна от Европейски Съюз, друга от тази, която е издала свидетелството, в множеството случаи глобата ще се ползва единствено в страната, в която е осъществено нарушаването, и няма ограничавания в останалата част на Европейски Съюз.

За да се подсигурява, че краткотрайното ограничение или лишаване на удостоверение за ръководство на задгранично лице се ползва във всички страни от Европейски Съюз, новите правила изискват даденото решение да бъде предадено на страната членка, която е издала свидетелството за ръководство.

Опасни закононарушения
Евродепутатите оферират към листата на тежките пътнотранспортни нарушавания, като шофиране в нетрезво положение или пътнотранспортно произшествие със смъртни случаи, да се добави шофиране без годно удостоверение за ръководство, което би довело до продан на информация по отношение на решението, засягащо правото на ръководство.

Шофирането с 50 км/ч по-бързо от ограничаването на скоростта също е едно от тежките пътнотранспортни нарушавания, които могат да доведат до такова решение. Евродепутатите дефинираха по-ниска граница на скоростта за жилищните региони, което значи, че шофирането над ограничаването на скоростта с 30 км/ч по тези пътища може да докара до загуба на шофьорска брошура или краткотрайното ѝ ограничение.

Срокове
Парламентът предлага да се дефинира период от 10 работни дни, за продан на информация за решенията, засягащи правото на ръководство сред страните членки и различен период от 15 работни дни, с цел да се реши дали лишаването от право да се ръководи МПС ще се ползва в целия Европейски Съюз. Съответният лидер следва да бъде осведомен за окончателното решение в период от седем работни дни, прибавят евродепутатите.

Цитат
Докладчикът Петър Витанов (С&Д, BG) съобщи: „ Убеден съм, че тази инструкция освен ще спомогне за понижаване на пътнотранспортните катастрофи, само че също по този начин ще способства за по-добра информираност измежду жителите по отношение на по-отговорното шофиране и готовността да се следват разпоредбите и да се одобряват последствията от нарушаването им, без значение къде караме в Европейски Съюз “.

Следващи стъпки
Проектът за правила по отношение на действието в целия Съюз на избрани решения, засягащи правото на ръководство беше признат с 372 гласа „ за “, 220 „ срещу “ и 43 „ въздържал се “. Парламентът завърши първото си четене и защото Съветът към момента не е приел позицията си, новият Парламент, който ще бъде определен през юни 2024 година, ще продължи работата по този закон.

*Източник: europa.eu
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР