Липсват управленска програма на правителството и мнозинството, като и воля

...
Липсват управленска програма на правителството и мнозинството, като и воля
Коментари Харесай

Сто дни политическа измама - оценката на ДСБ за управлението

Липсват управническа стратегия на държавното управление и болшинството, като и воля и потенциал за осъществяване на промени.

Увеличава се корупцията и се задълбочава партизанщината при назначенията в обществения бранш.

Предлагат се само лобистки законодателни ремонти и ограничения за увеличение на административния рекет върху бизнеса и жителите.

Затвърждава се партийно-политическия надзор върху правосъдната власт и чадъра върху мафията и олигархията.

Това са 100 дни на политическа машинация.

Такава е оценката на ДСБ за първите 100 дни на " новата " власт, публикувана от пресцентъра.

Причината за управническата отпадналост, съгласно тях, е заложена още при сформирането на ръководещото болшинство и съдружно държавно управление, които са без явен идеологически код и общи полезности. Единственото, което сплотява ръководещите е " усвояването " на средствата от държавния бюджет и европейските фондове в полза на стеснен кръг лица на олигархията.

Това е и повода за опазване на традицията, етническата корпорация Движение за права и свободи да е прикрит съдружен сътрудник даже на държавно управление с присъединяване на крайни националисти. Българска социалистическа партия също единствено имитира опозиционно държание, като взе участие във всички скрити сделки с властта. Видно е, че наследниците на комунистическата номенклатура работят добре дружно.

Всички парламентарно показани сили работят за размиване на границите сред трите управляващи, което е белег на авторитаризъм, затулен зад демократична фасада. Основна цел е избирането на нов Висш Съдебен Съвет, който да избере идващ " Цацаров ", с оглед отбягване на търсенето на наказателна отговорност от сегашни и някогашни ръководещи.

Най-голямата опасност за националната сигурност остава неразследваната и ненаказана, повсеместна корупция. Декларираната като цел непоклатимост в действителност се отнася до стабилността при разграбването на публичните средства.

Вътрешната сигурност при ръководството на Бойко Борисов обичайно се утежнява поради нереформираните системи, дебалансирано възнаграждение на чиновниците от полицията и от другите органи в Министерство на вътрешните работи и сродни организации, както и тежко демотивирани чиновници поради кадровата търговия с олигархията при назначенията на управителни длъжности. Всичко това води до липса на публично доверие към органите за сигурност.

Корупцията се демонстрира най-тежко в сферите на енергетиката и защитата. Налице е консенсус сред власт и парламентарна съпротива за обновяване на грабежа посредством АЕЦ " Белене " и неприемливи обществени, лобистки кавги, свързани с превъоръжаването на българската войска.

Вместо ръководство, насърчаващо икономическото развиване и самодейността на жителите, виждаме власт на нападателната незначителност и партийната номенклатура. Обществените поръчки се разпределят сред стеснен кръг лица, близки до властта, а корупцията се е просмукала на всички равнища, тъй като от дълго време " рибата се е вмирисала откъм главата ". Дейността на приходните организации е сведена до изсмукване на последните запаси от самостоятелния бизнес и рекет против неуместните за властта. Аферата със суджуците е всекидневие във всички български градове и е въплъщение на метода, по който се ръководи страната.

Подготовката за Българското председателството на Съвета на Европейски Съюз се свежда до корупционните кавги към НДК, олицетворяващи правилото " доста обичаме европейските пари, само че не обичаме европейските правила ". Представените от държавното управление стратегия и цели за Председателството са цялостни с клишета и лишени от визия за бъдещето на Европейски Съюз, както и на България и Балканите в Съюза.

Въпреки безспорния пробив в българо-македонските връзки, външната политика на страната е рисково безредна. От една страна следим сервилно отношение към режимите на Ердоган и Путин, а въпреки това лицемерно такова към европейските ни сътрудници. Опитите за покровителствено отношение на България към страните от Западните Балкани заплашват да компрометират напредъка в връзките с Македония и наподобяват пародийно на фона на насъбраните проблеми.

Амбицията за ходатайство сред Анкара и Берлин надвишава опциите на българското държавно управление и е спънка пред твърда обща европейска позиция против геополитическия рекет на Ердоган. Наблюдава се несъответстващо държание на Премиера и външния министър при интернационалните визити, се споделя още в изказването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР