Липсва важно лекарство за епилепсия. Зрители на bTV сигнализират, че

...
Липсва важно лекарство за епилепсия. Зрители на bTV сигнализират, че
Коментари Харесай

Липсват лекарства за епилепсия: Проблемът е от октомври 2023 г., но МЗ не знае

Липсва значимо лекарство за епилепсия . Зрители на bTV алармират, че от месеци все по-трудно откриват медикамента, който е от сериозно значение за преодоляването на пристъпи.

От три години 10-годишната щерка на Марияна е с епилепсия и е на терапия. При припадък се нуждае от животоспасяващото лекарство фенобарбитал.

Лекарите в Турция дават късмет за живот на 2-годишното момиченце

„ Ние сме в една задънена улица, тъй като без това лекарство просто няма по какъв начин да се оправим. Лекарството е със зелена рецепта. Не може от една аптека да вземем две ампули, а от друга – още две. Сега по складовете лекарството просто го няма “, твърди Марияна Попова.

От здравното министерство настояват, че нямат данни за недостиг, както и че правят непрекъснат мониторинг на сигнали за дефицит.

Снимка: bTV

„ Той може да бъде свързан и от моментното систематизиране на подобен вид медикаменти в  лекарство-снабдителната верига в страната “, се споделя в мнението на Министерство на здравеопазването.

Песните на Роби Уилямс и Елтън Джон облекчават хроничната болежка в кръста

Проверка на bTV в огромна верига аптеки сподели, че последната доставка на лекарството там е от октомври 2023 година

„ Почти всички аптеки в София бяха прозвънени от моя позната, в последна сметка доста мъчно намерихме една кутия, която ще ни стигне за 20 дни “, изяснява още Марияна Попова.

В деня за поддръжка на хората с епилепсия пациентски организации напомнят, че неотдавна внесоха иск против страната за дискриминация заради систематичния дефицит на лекарства.

От пазара изчезват съществени медикаменти за това неврологично заболяване

„ Още нямаме резултат, само че се надяваме да предизвикаме институциите да си свършат работата. Отсъстват медикаменти за незабавна помощ, отсъстват лекарства за непрекъснато лекуване, отсъстват нови лекарства, които са на пазара в Европа “, безапелационна е Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Смята се, че към 65 000 българи са с епилепсия. От тях 1/3 са деца.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР