Липсата на средства не пречи на племенните общности да са

...
Липсата на средства не пречи на племенните общности да са
Коментари Харесай

Племенните общности доказват, че щастието не се купува

Липсата на средства не пречи на племенните общности да са също толкоз щастливи, колкото хората в най-богатите и развити страни. До този извод стига ново научно проучване, като по този метод се потвърждава, че „ щастието не се купува “.

Изследователите, които са интервюирали 2 966 души в 19 общности на коренното население и локални общности по целия свят, са открили, че те са приблизително толкоз щастливи, в случай че не и по-щастливи, колкото междинния човек в западните страни с високи приходи , заяви „ Гардиън “.

" Изненадващо, доста от популацията с доста ниски парични приходи регистрира доста високи междинни равнища на задоволеност от живота, като резултатите са сходни с тези в богатите страни ", споделя Ерик Галбрейт, водещ създател на проучването, което е оповестено в научното списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

" Надявам се, че като научим повече за това какво прави живота задоволителен в тези разнообразни общности, това може да помогне на доста други да водят по-удовлетворителен живот, като в същото време се оправят с рецесията на устойчивото развиване ", сподели Галбрейт.

Проучването, извършено от Института за екологични науки и технологии към Автономния университет на Барселона (ICTA-UAB), откри, че хората в 19-те изолирани общности са получили междинна оценка на удовлетвореността от живота от 6,8 от 10 , " макар че в множеството от тях годишният паричен приход се прави оценка на по-малко от 1000 щатски $ на човек ".

Това е почти същото като междинната оценка на удовлетвореността от живота от 6,7 за всички страни в Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Галбрейт съобщи, че четири от дребните общности регистрират междинни оценки на щастието от над 8, което е по-високо от това, което се открива във Финландия, най-високо оценената страна в проучването на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, със междинна оценка от 7,9.

Тези четири общности са Колла Атакаменя в Аржентина (8,0); Паи Тавитера/Гуарани в Парагвай (8,2); Риберинхос в Бразилия (8,4) и фермерите в Западните планини на Гватемала (8,6). В Западните планини 30 от 70-те интервюирани дават отговор 10/10, когато са запитани за удовлетвореността си от живота.

Средната стойност на активите на глава от популацията в общността на Западните планини е 560 щатски $. За съпоставяне, междинната стойност на глава от популацията във Англия е 382 000 $.

В отчета на ICTA-UAB се споделя, че неговите констатации са " добра вест за устойчивото развиване и човешкото благополучие, защото дават безапелационни доказателства, че за постигането на високи равнища на субективно богатство не е нужен прекомерно огромен стопански напредък ".

" Често следената мощна връзка сред приходите и удовлетвореността от живота не е универсална и потвърждава, че благосъстоянието, генерирано от индустриалните стопански системи, не е фундаментално належащо, с цел да живеят хората щастливо ", сподели Виктория Рейес-Гарсия, откривател в ICTA-UAB и основен създател на изследването.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР