Липсата на специализирани звена за реално долекуване и рехабилитация е

...
Липсата на специализирани звена за реално долекуване и рехабилитация е
Коментари Харесай

15-ият конгрес по ортопедия събра над 500 специалисти от Балканите и Европа в Бургас

Липсата на профилирани звена за действително долекуване и рехабилитация е голям проблем на фона на всичките ни 365 лечебни заведения, част от които не действат вярно, споделя проф.д-р Асен Балтов

Бургас е хазаин на 15-ия Национален конгрес на Българската ортопедична и травматологична асоциация, който се организира в Конферентния център на хотел „ България ” от 29 септември до 2 октомври 2022 година Сред делегатите има и доста участници от Унгария, Германия, Словения, Турция, Гърция, Северна Македония и Сърбия. Това е най-големият по рода си на Балканите медицински конгрес по специалността „ Ортопедия и травматология ”. Между гостите наш кореспондент разпозна и именития експерт от Истанбул – доктор Айдън Гюрбюз, който е роден в България, само че практикува 35 години в Турция, където се е наредил измежду най-разпознаваемите медици на болница Özel Çorlu Vatan Hastanesi. От тази болница излекувани се завръщат в България и най-тежките случаи, оповестени у нас за безнадеждни. От близо 3 години доктор Гюрбюз преглежда и слага диагнози в Бургас, с помощта на медицинския медиатор .

У нас доктор Гюрбюз е прочут с българското си име Альоша Александров. „ Винаги има какво да споделя с сътрудниците в България, аз съм приключил Медицинския институт във Варна и подкрепям връзка с множеството от лечебните заведения тук. Следя развиването на оперативните практики. С наслаждение ще обменя опит и с гостите от други прилежащи страни ”, сподели истанбулският експерт, чието име е известно тук поради златните му ръце и изключителния професионален опит в региона на лекуването на фрактури, дислокации и псевдоартрози на опорно-двигателния уред. Познава добре артроскопската хирургия и артропластиката.

Между пленарните съвещания през днешния ден Флагман беседва с ръководителя на Българската ортопедична и травматологична асоциация – проф. доктор Асен Балтов, за новите научни известия и отчети:

-Проф. Балтов, върнахте се в работна среда, през днешния ден сте измежду сътрудниците си. Изглеждате благополучен от вниманието и уважанието, което Ви оказват, като човек, който е дал прошка незаслуженото оскърбление по политически аргументи. Бихте ли споделили какъв брой участници са регистрирани, центърът на Бургас рядко вижда толкоз доста посетители вкупом?

-Абсолютно удобно се усещам. Бих споделил, че се завърнах в нормалната работна среда. Щастлив съм, че в Бургас направихме 15-ия ни конгрес по ортопедия и травматология, с извънредно интернационално присъединяване. Тук са едни от най-хубавите европейски хирурзи на тазобедрена, колянна и раменна става. Щастлив съм, че има такова голямо предпочитание за придобиване на познания и за шерване на опит. Имаме над 70 отчета, които ще бъдат показани в границите на два дни, както и две постерни сесии, където ще бъдат оценени и самите презентации, препоръчани от сътрудниците. Има съществено предпочитание за присъединяване – регистрирани са над 500 участници лекари, както и над 100 представители на компании.

-Какви компании?

-Най-вече свързани с ортопедията и травматологията – които оферират ортези, импланти, лазлични лекарства. Това е нещо обикновено. Става въпрос за 44 компании, които имат представителни щандове на конгреса.

-Разбрахме, че има и доста медицински сестри, които също са се присъединили в работата на конгреса.

-За пръв път се организира сходна сесия, има я единствено на наш конгрес, по нашата компетентност. Правим го за повторно. Предишния, също по наша самодейност направихме сесия с представителите по грижи, където сестри посочваха своя опит и познания на други техни сътрудници от други лечебни заведения, както и сесия по „ Кинезитерапия ”. Те са неразделна част от цялата компетентност – демонстрираха по какъв начин още след интервенция стартира раздвижването.

-Проф. Балтов, ще се преборите ли за това откакто е осъществена избрана интервенция по вашата компетентност, да има действително следболничната грижа. Тя изцяло липсва, няма и такива частни лечебни заведения. Пациентът безусловно е оставен на самотек след 7 дни лекуване по клинична пътека и след това единствено 7 дни рехабилитация по НЗОК.

-Това изрично е огромен проблем, по който би трябвало да се работи. Това би трябвало да се промени в нашата здравна система. Имаме 365 лечебни заведения и доста от тях не действат вярно. А може умерено те да са лечебни заведения за долекуване и точно от такива лечебни заведения има голяма потребност. В тях да се продължи лекуването освен на заболели с ортопедични проблеми, а и на хора след инфаркт, инсулт, неврологични заболявания и така нататък Те би трябвало да се раздвижват по-добре, в някои случаи долекуването им трае и половин година.

-Имате ли делегати от чужбина?

-Има – от Унгария, Германия, най-много от Словения, Турция, Гърция, Северна Македония и Сърбия.

-Има ли по-голям конгрес от този на Балканите?

-Към момента подобен няма. Нито като посещаемост, нито като равнище на споделени научни и на практика достижения. В началото сме, не съм видял всички отчети. Очакваме дейностите да се развият на следващия ден и в веделя, на края на конгреса ще мога да ви кажа кои са най-значителните от тях.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР