Липсата на решителност да се противопоставят на т.нар. прагматична политика

...
Липсата на решителност да се противопоставят на т.нар. прагматична политика
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Отстъплението от собствените им идеи подкопа доверието в традиционните партии

Липсата на увереност да се опълчват на така наречен прагматична политика със ситуативни решения, отстъплението от личните им достоверни хрумвания, размиването на границите сред ляво и дясно – това съгласно вицепрезидента са измежду главните аргументи за изгубеното доверие в обичайните политически партии. Йотова взе участие в интернационална конференция на тематика „ Загубеното доверие в политическите партии в Европа “, проведена от Институт за обществена интеграция в партньорство с European Network of Political Foundations (ENoP).

В изявлението си вицепрезидентът прегледа подкопаното доверие в партиите през призмата на три съществени въпроса – походът против обичайните партии, дефицитът на водачество и човешкият запас, обвързван с подготовката на партийни фрагменти.

„ В световния свят мултинационалните корпорации дефинират икономическото развиване и обществените стандарти. По-силни партии значи по-силна народна власт и повече регламентирани права, само че парадоксално, голямото значение на партиите се разминава с убеждението, че партия е „ мръсна дума “ “, уточни Йотова. Според нея трансформирали се в известни изказвания като „ няма ляво, няма дясно “, „ с десни принадлежности към леви цели “ размиват същинския междупартиен спор за посоките на ръководство и способстват за разочарованието на хората.

„ Как дадоха отговор партиите през 90-те години на известната мини-идеология на Блеър за прагматичната политика, отвън тясната рамка на идеологията, съгласно обстановката, съгласно „ желанието за политически решения ” в името на интереса на хората и „ историческите взаимни отстъпки ”? Приспособиха се, без предпочитание за опълчване “, съобщи вицепрезидентът.

„ Пиарът измести законните политически решения. Няма борба на хрумвания, а надиграване кой ще откри по-убедителния медиен облик “, уточни Йотова и акцентира, че маркетинговият метод заложи на външните специалисти, на професионалните пиари, вместо на построяването на лични партийни аналитични центрове.

Във връзка с недостига на водачество Йотова сложи въпроса дали партийните ръководители са същински водачи, които задават посока и сплотяват, визионери, които вземат непопулярни решения, или се движат по линията на най-малкото противодействие, без да поемат действителна отговорност.

Йотова цитира изследване на Фондация „ Фридрих Еберт “, съгласно което едвам 1% от младежите членуват в партии. По думите на вицепрезидента представителството не е проблем единствено на равнище общество, само че и измежду партийните членове, които се преглеждат като „ футболни агитки, които викат против противниковия тим, само че нямат присъединяване на терена.

В изявлението си вицепрезидентът сложи въпроси за ролята на лявото през днешния ден – по какъв начин отговори на демократичния поход, поставил отпечатък за десетилетия напред, по какъв начин с лека ръка одобри тежките ограничаващи ограничения, наложени след финансовата и икономическата рецесия през 2008 година, по какъв начин отговори на популизма и съумя ли да откри тънката разграничителна линия сред национализъм, суверенитет, еднаквост и обичайните леви послания, в които хората би трябвало да намират гаранция за обществени права.

„ Ще се разтвори ли левицата като парче захар в радикалните партии “, запита и уточни, че лявото не съумя да откри отговор на провокациите на 21 век и се отхвърли от същността на левите хрумвания, припознавайки непознати на лявото тези и идеологеми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР