Липсата на позиция повече от седмица по френското предложение за

...
Липсата на позиция повече от седмица по френското предложение за
Коментари Харесай

Захариева: Петков трябваше да действа по-бързо по френското предложение за РСМ

Липсата на позиция повече от седмица по френското предложение за урегулиране на връзките сред България и РСМ обостри нещата. Това съобщи някогашният външен министър народен представител от ГЕРБ Екатерина Захариева.

" Имаше неустановеност в България, какъв брой дни се мълчеше. Нямаше нито съвещание на Комисията по външна политика, нито позиция на държавното управление на Кирил Петков от петък до момента. Това обостри нещата и беше неточност, трябваше да се работи малко по-бързо и малко по-отговорно ", счита тя.

Решението беше оставено на депутатите от външната комисия, тъй като държавното управление в оставка по този начин и не внесе никакво предложение и самодейността трябваше да бъде поета от ГЕРБ, посочи Захариева за БГНЕС.

Бившият външен министър обърна внимание и на гласуването по време на вчерашното съвещание, на което бяха прегледани трите плана, импортирани от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Демократична България.

" На съвещанието на външната комисия партията на премиера в оставка гласоподава меко казано необичайно. Гласува по едно и също време с Движение за права и свободи и ГЕРБ, когато поддържа предлагането на Демократична България и в това време гласоподава с " Възраждане " срещу нашето предложение ", означи депутатът от ГЕРБ.

Бившият външен министър съобщи, че предлагането на ГЕРБ е доста близо до това на Демократична България. Тя се спря и на гневното отменяне от македонска страна на френското предложение.

" Това е още едно доказателство, че тази Преговорна рамка и постигнатият пакет е добър. Македонските политици не за пръв път си играят и се пробват да извиват ръце. Първоначално имаше остра реакция от страна на опозицията, имаше големи митинги на ВМРО-ДПМНЕ. Сега се вижда и от страна на ръководещите, което се ускори след изказването в сряда на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще поддържа френското предложение ", посочи Захариева.

Коментирайки обстановката в РСМ, депутатът от ГЕРБ сподели, че прекосяването към работеща народна власт не е елементарен развой.

" Това е още едно доказателство, че сме били прави, когато още през март 2020 година взехме решение, че с цел да се случат промените в РСМ, те би трябвало да станат част от преговорната марка. Искат, не желаят, управляващите в Скопие ще би трябвало да ги извършват, в случай че в действителност имат предпочитание да се причислят към Европейски Съюз ", приключи тя.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР