Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения

...
Липсата на критерии за изграждането и работата на хидроенергийните съоръжения
Коментари Харесай

Спорни поправки на Борисов 3 оставят без разрешителни съоръжения за водовземане

Липсата на критерии за построяването и работата на хидроенергийните уреди бе оставена в ръцете на бизнеса. Държавата за следващ път се ангажира с отговорността за основаване на стандарти за действие на бранша и призна за правно-административни неуредици, които водят към блокиране на хидроенергетиката в България. Проблемът събра на една маса представители на хидроенергийния отрасъл, районния министър Виолета Комитова, заместник-министър Иван Шишков, арх. Влади Калинов - шеф на ДНСК и специалисти в Министерството на районното развиване и благоустройството.

Спорни ремонти в нормативни актове, признати в края на ръководството на кабинета Борисов 3, ще оставят без разрешителни всички уреди за водовземане, построени в коритата на реките и въведени в употреба след 9-ти август 2010 година Застрашени са повече от 60 ВЕЦ-а с обща конфигурирана мощ близо 120 МВт, в това число и централи на НЕК, както и всички други ползватели на води от коритата на реки, като ВиК сдруженията, „ Напоителни системи “ и индустриалните предприятия. До края на годината 29 ВЕЦ-а ще бъдат принудени да спрат работа, както и още десетки централи през 2022-ра.

„ Ако въпросът не бъде решен, 20% от тока на България ще спре. Това е на ниска цена, зелен, български ток “, сподели ръководителят на Съюза на производителите на екологична сила Иво Арсов. В изискванията на невиждано повишаване на електрическата енергия, в бранша е заложена „ мина “, която в допълнение ще взриви цените “, добави той.

По думите му на срещата с министър Комитова е станало ясно, че ведомството има идея за административна процедура, която да реши проблема, въз основата на съществуващото законодателство. Постигнато е единодушие да се откри взаимно решение с ясни процедури, регулации и правила за построяването и действието на хидроенергийните уреди, както и за въвеждане софтуерни стандарти, които съхраняват природата и естествените запаси. И браншът, и институцията са поели ясни задължения за структурирано решение на проблемите в бранша, в това число по съответния административен проблем.

„ Времето ни притиска, а енергийната ни система е под риск. Не имам вяра да има българско държавно управление, което да унищожи българската зелена енергетика. Разговорите не престават “, разяснява още Иво Арсов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР