Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа

...
Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа
Коментари Харесай

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа личност в България

Липсата на надзор върху основния прокурор го прави най-силната политическа персона в България. Това съобщи пред медиите ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов след среща с президента Румен Радев по отношение на идния в края на годината избор на нов основен прокурор.
 Радев се среща с Лозан Панов за идващия основен прокурор
По думите му без промяна във Висшия правосъден съвет изборът на основен прокурор е съдбоносен. В същото време той изрази и позиция, че преди да се избере нов основен прокурор, доста мъчно могат да бъдат направени промени по отношение на контрола и пълномощията му.

Панов изясни, че един от акцентите на срещата с Радев е бил, че основния прокурор в България има пълномощията да повдига обвинявания на който си изиска, когато си изиска и за каквото си изиска.

За разлика от основния прокурор Сотир Цацаров, който се срещна през вчерашния ден с президента, Панов изрази мнението, че почналите диалози по тематиката са навременни, заяви Българска телеграфна агенция.

7-годишният мандат на Цацаров изтича на 10 януари 2020 година В четвъртък Радев ще организира диалог и с ръководителя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Предстоят и срещи с министъра на правораздаването Данаил Кирилов и с членове на Висшия правосъден съвет.

Лозан Панов добави, че по време на срещата през днешния ден е възобновил предлагането си за промени в Конституцията за мястото на прокуратурата в правосъдната система и за пълномощията на основния прокурор. Той беше безапелационен, че прокуратурата " ясно е посочила, че обслужва ръководещите ".

На въпрос за сваленото доверие към него от премиера Бойко Борисов, Панов отговори, че в демократична страна всеки има право да се доверява на който си изиска.

Лозан Панов разяснява и готвените от Данаил Кирилов промени в Закона за правосъдната власт. Според него измененията би трябвало да бъдат ориентирани към опцията да се проверява основният прокурор, само че не и ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Причината е, че за разлика от прокуратурата, съдът не е пирамидална конструкция и ръководителите на висшите съдилища не могат да оказват въздействие на съдиите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР