Липсата на финансиране на дейността е основната причина до момента

...
Липсата на финансиране на дейността е основната причина до момента
Коментари Харесай

Доц. Олег Чолаков:10 медицински хеликоптера са нужни за 6 бази на системата HEMS

" Липсата на финансиране на активността е главната причина досега да нямаме построена система HEMS ", сподели за БНР доцент Олег Чолаков, началник на Отделението по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия на Университетска болница " Лозенец ".

" Въпросът за здравната помощ по въздуха е доста дълга тематика. От доста дълги години тя е втората ми идея в живота. Така както работя в хирургията, по този начин доста дълги години се занимавах със ситемата HEMS. Когато ни одобряваха в Европейски Съюз през 2007 година и ни питаха в предприсъединитилния интервал имаме ли такава система - ние казахме напълно самоуверено, че имаме, а ние нямахме, и към момента нямаме...

Още когато Кристалина Георгиева беше еврокомисар, ние като членове на Международната асоциация на планинското избавяне, аз бях деен член там в здравната комисия, написахме писмо до нея и Бойко Борисов, че имаме ясна подготвеност да създадем нужното да се помогне на нашата страна тази система да се случи, само че нищо не последва, както виждате.. ", сподели още доцент Чолаков.

По думите на доцент Чолаков има една огромна илюзия - планиското избавяне не е система HEMS. Има и илюзия, че тези хеликоптери на всички места са държавни, а те са частни, единствено в Румъния са държавни, посочи хирургът. Според него там където е била държавна системата, потвърдено не работят по най-дория вероятен метод, с изключение на Румъния.

У нас нито един огромен предприемач, който имаше хеликоптер, не се зае с тази система, а продаде машините си, тъй като никой не финансира активността на ситемата HEMS у нас, акцентира доцент Чолаков.

" Държавата обаче би трябвало да сътвори условия за системата HEMS.

HEMS преди всичко съставлява законодателство за осъществяване на активността. Ние такова нямаме, имаме закони за въздухоплаване, в това число и за хеликоптери, които сега вършат невероятно осъществяване на активността HEMS.

Второ - HEMS - това са машини с механически условия съгласно Директивата на Европейска комисия от 2008 година На територията на Европейски Съюз съгласно директивата такава активност могат да правят от 2014 година две машини единствено - Еврокоптер 135 и Бел 129, до 2008 година болшинството от машините за HEMS бяха италианските - Аугуста 109, поради директивата всички, вкл.в България биват продадени...Но тази компания в това време направи нов хеликоптер, който отговоря на директивата.

Трето място - това са местата, където би трябвало да кацнат хеликоптерите - нова са така наречен хелипортовете. Той би трябвало да кацне в болница. Има три времеви норматива, касаещи HEMS.

- времето от подаване на сигнала до политане на хеликоптера - 5 минути

-времето за постигане на хеликоптера до потърпевшия - 20 минути

-нов времеви норматив - от кацане на хеликоптера в болнцата до постъпване на потърпевши в шокова зала - 3 минути ", разясни още доцент Чолаков.

По думите му у нас нито една от същестуващите хеликоптерни площадки не е сертифицира, тъй като няма законодателство за системата.

" Нито един от хеликоптелите у нас не дават отговор на евродирективата, а водачите ни нямат нужните 2000 часа за ръководство на избавителен хеликоптер. У нас военните ни водачи се пенсионират с 500 часа...

Един летателен час коства 2000 - 3000 евро, това значи че една избавителна акция за час ще коства няколко хиляди лв..

Готови фрагменти нямаме нито един. Но въпреки всичко имаме такива, които могат да се обучат, без значение, че фрагментите ни летят в чужбина.

Лекар, който да лети на подобен хеликоптер, също нямаме сега. Той би трябвало да може да лети на подобен хеликоптер, да бъде незабавен доктор, да е бъде физически мощен и с механически умения, тъй като ще му се постанова да се спуска от въже, да слезе на терен във всякави условия.

Това е може би най-готова ни част във връзка с система HEMS, тъй като в Планиската избавителна работа има няколко такива годни и готови лекари. Освен доктор на системата има и един избавител, който обиконовени е парамедик. Трябва да има и втори водач.

Според доцент Чолаков, който е взел участие в написването на цялостна идея за системата HEMS, са ни нужни 10 хеликоптера и 6 бази на системата HEMS в България, с цел да могат да се съблюдават тези времеви индикатори на системата. По думите му прекомерно дълго сме чакали да се развие добре системата за незабавната помощ у нас, без резултат...

Доц. Чолаков посочи, че един нов Еврокоп 135 хеликоптер коства 6 милиона евро. Цената на Министерство на здравеопазването е заложена двойно, счита той.

" Не можем да кажем кое по- скъпо - тъй като не е изчислена цената на човешкия живот. А какъв брой хеликоптера ще ни трябват на година, за какъв брой случаи годишно - няма такава статистика. Може да са 500 случая. Няма направена статистика какъв брой хора са инвалидизирани, в резултат на неоказана в точния момент помощ - не занем ", уточни лекарят.

" Времето за оказване на помощ е решаващо в незабавната медицина, само че аз съм цялостен черноглед по кое време ще стане у нас и дали ще стане системата HEMS у нас, приключи доцент Олег Чолаков, началник на Отделението по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургияна Университетска болница " Лозенец "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР