Липсата на Европейски Гугъл, Европейски Фейсбук или Европейски Алибаба отдавна

...
Липсата на Европейски Гугъл, Европейски Фейсбук или Европейски Алибаба отдавна
Коментари Харесай

7 причини, поради които следващият Google няма да бъде създаден в ЕС

Липсата на " Европейски Google ", " Европейски Facebook " или " Европейски Алибаба " от дълго време е измежду огромните болки на водачите на Европейския съюз.

Изглежда обаче, че новият състав на Европейската комисия възнамерява да вземе в свои ръце тяхното основаване благодарение на профилиран фонд с капитал от 100 милиарда евро, помпозно озаглавен " Фонд за европейско бъдеще " (European Future Fund). Неговата роля ще е да финансира основаването и развиването на локални софтуерни колоси, които да конкурират наложилите се пазарни играчи и да върнат Европа в конкуренцията за предимство на софтуерната сцена. Иновациите обаче не са единствено въпрос на " да дадем пари, и ще стане " – има доста други аргументи, поради които Европа изостава в развиването на технологиите, и в този текст преглеждаме няколко от по-важните.

1) Регулаторна тежест

Кратък взор на листата на водещите софтуерни компании сочи, че всички са основани в няколко страни – Съединени американски щати, Китай, Южна Корея, Япония. Общото сред тези страни е обезпечаването на облекчени регулаторни режими за започващите компании.САЩ поначало са доста по-удобно от регулаторна позиция място за правене на бизнес от множеството европейски страни (видимо, да вземем за пример, в позицията им в " Правене на бизнес ", където само Дания измежду страните от Европейски Съюз е с по-доби условия от САЩ), без значение от типа му, а политиката на Китай е да отстранява бариерите пред браншове, които страната счита за основни.

Подходът на Европейски Съюз към този момент, парадоксално, се доближава повече до китайския – вместо облекчение на регулаторната тежест за всички, европейската администрация избира да приоритизира избрани браншове за сметка на други, и да основава специфични режими, да вземем за пример такива за започващи компании, дребни предприятия и други сходни. Въпреки че поначало всяко унищожаване на административна тежест е добре пристигнало, за предпочитане е това да става на равни начала, за всички по едно и също време. Понастоящем европейската администрация върви в тъкмо противоположната посока – към основаване на от ден на ден регулаторни режими във от ден на ден сфери, и по-късно на изключения от тях. Проблемът в използването на " китайския метод " в Европейски Съюз обаче е, че нито една от страните в него не разполага с ресурсите и мощния надзор върху стопанската система, който му разрешава да работи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР