Липса на класически суровини като краве мляко и яйца и

...
Липса на класически суровини като краве мляко и яйца и
Коментари Харесай

Проучване: Какво има във великденските козунаци по магазините

Липса на типичен първични материали като краве мляко и яйца и заместването им с " нетрадиционни първични материали " във великденските козунаци, които към този момент са по магазините, откри проучване* на " Активни консуматори ".  Изследването удостоверява задълбочаващата се наклонност у нас качеството на продуктите да се утежнява, показват от асоциацията. Накратко, в инспекцията този път не са открити синтетични багрила, само че Е-номера и заместители изобилстват. Ето по-подробно и резултатите от инспекцията на разнообразни индикатори.

Етикетиране  - от 16 марки козунаци при една изцяло отсъства наложителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушаване се следи доста постоянно при предлагането на непакетирани авансово храни като приготвяните на място във веригите хлебни произведения и подготвени топли и студени храни.

Отсъстващите типичен първични материали - резултатите демонстрират, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или различен техен сурогат.

Иновациите “- вложение на нетрадиционни суровини - пестенето от типичен съставки води до прибавяне в козунаците на „ съвременни “, индустриално създадени първични материали. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – сред 1 и 3 за всеки артикул. Това са изсъхнал глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова лой. Наблюдава се стремеж да се употребяват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с добавяне на глутен и ензими.

Добавяне на софтуерни химикали (Е-номера)  - нискокачествените първични материали и заместители водят до потреблението в индустриалните предписания на голям брой софтуерни добавки. Такива са разказани на етикетите на всички закупени от нас индустриални артикули. Усреднено във всяка комерсиална марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са най-вече емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Тази химия изцяло отсъства в домашните предписания.

Оцветителите  - преди 6 години се откри вложение на жълтата багра татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки. През 2018 година татразин не се открива. Въпреки това, производителите нерядко боядисват козунаците - при 10 (от 16) марки е вложен естествения оцветител каротин. Тази багра е по-приемлива от синтетичните бои, само че демонстрира, че в индустриалните предписания образните и вкусовите качества на козунаците се реализират с потребление на заместители и химикали.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР