Лихвите по кредитите в България са на исторически ниски нива

...
Лихвите по кредитите в България са на исторически ниски нива
Коментари Харесай

Финансист: В момента е изгодно да се тегли кредит при ниска лихва, но само ако имате причина и може да си го позволите

Лихвите по заемите в България са на исторически ниски равнища и страната ни има най-ниските лихви по ипотечни заеми в целия район. В момента е преференциално да теглиш заем при ниска рента поради високата инфлация, само че единствено в случай че имаш причина и човек може да си го разреши. Вноската по ипотечния заем би трябвало да бъде сред 30-35% от прихода, добре е и всеки да направи личен стрес тест при положение на повишение във времето на лихвите по заема. Това каза Николай Устамитев, финансов съветник в Кредитланд, в предаването " Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

" България върви с малко забавяне във повдигането на лихвените проценти на банките, само че все пак Българска народна банка към този момент подвигна главния лихвен % на 0.59% от ноември. Това значи, че лихвите по заемите у нас ще порастват ", акцентира събеседникът.

Данните на Българска народна банка, които демонстрираха, че се покачва процентът на необслужваните бързи заеми, са притеснителни. Необслужваните бързи заеми са с 23% повече по отношение на предходната година и по този начин се доближи равнището на необслужвани заеми, което се регистрираше преди пандемията от ковид.

По думите на събеседника пазарът на бързи заеми в България, отпуснати от небанкови институции, възлиза на към 1 милиарда и 800 млн. лв. на фона на общото число заеми от 77 милиарда лв..

Що се отнася до ипотечните заеми Устамитев уточни, че за октомври 2022г. изтеглените жилищни заеми са достигнали рекордните 16 милиарда лв., като това е повишаване от близо 18% по отношение на предходната година. В банковата ни система има и много събрани суми от депозити – 113 милиарда лв., като депозитите продължава да порастват.

" Депозитите като сума порастват, само че броят им понижава много. Намаляват депозитите, които са до 10 000 лв., усилват се тези, които са от 10 000 до 50 000 лв., а най-вече порастват тези, които са сред 50 000 и 100 000 лв. ".

Цените на висококачествените парцели ще се запазят или се спаднат с доста малко. Цените на останалите парцели ще спаднат, само че не с доста фрапантно поради увеличените цени на материалите, които се влагат в построяването им, сподели още събеседникът.

" Според мен балон няма. Нещата, които се случиха 2008 година и в този момент са много разнообразни ", посочи Устамитев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР