Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били

...
Лихвите по жилищните кредити в България никога не са били
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечните кредити падат и под 3%

Лихвите по жилищните заеми в България в никакъв случай не са били толкоз ниски, демонстрира статистиката на Българска народна банка. Към октомври междинната рента по заемите в левове е паднала до 3.26%. За съпоставяне през лятото тя бе 3.38%, а преди година - 3.87%. Ипотеките в евро също не престават да поевтиняват, въпреки да остават малко над тези в левове - 3.93%.

Намалява и ГПР (годишният % на разходите), който демонстрира действителната цена на заемите дружно с всички такси и комисиони към банката. През октомври междинният ГПР по жилищните заеми в левове е паднал до 3.59%, което също е исторически найниско равнище. За съпоставяне преди година ГПР по левовите ипотеки е бил 4.31 на 100, написа в. " Сега ".

Справка в уеб страницата moitepari.bg демонстрира, че сега едни от най-атрактивните предложения са на ЦКБ - рента от 2.8% и ГПР 2.9%. Тя е за кредитополучатели, които се обезпечават върху 2600 лева и повече - т.е. с високи приходи, и чиято заплата се превежда по сметка в банката, отпуснала заема. По принцип колкото по-ниски са приходите, толкоз повече се качва лихвата. В случая с ЦКБ за месечни заплати към 1500 лева лихвата е 3%.

Още няколко банки са свалили лихвите по ипотеки под 3% - ОББ, ПроКредит банк, Пиреос банк. Но поради по-високите такси и комисиони годишният % на разноските при тях е в диапазона 3.14 - 3.49%.

Поевтиняването на ипотечните заеми е реалност към този момент поредна година, като единствено за година като размер отпуснатите жилищни заеми са нарастнали с над 10% до 10.2 милиарда лв.. Този развой дружно с увеличаващите се приходи изяснява взрива на имотния пазар. Наскоро обаче банкерите за следващ път предизвестиха, че евтините заеми скоро ще свършат. Очакванията за последователно повишение на лихвите бяха за втората половина на тази година, само че в този момент прогнозите са изместени за средата на 2019 година Заради ипотечния взрив неколкократно Българска народна банка моли комерсиалните банки да завишат вниманието си, изключително тези, които кредитират на 90% и даже 100% цената на купувания парцел.

В същото време статистиката на Българска народна банка демонстрира, че през последните месеци потребителските заеми леко нарастват. За октомври междинният лихвен % за левовите заеми, които са преобладаващи, е 8.61% - с 0.56 пункта повече от преди година. ГПР по заемите за ползване в левове също е повишен до 10.65% - преди година е бил с 0.26 по-нисък.

Потребителските заеми порастват още по-бързо от ипотеките - годишно с към 15% и към този момент доближават 9 милиарда лева. Трябва да се означи, че доста банки дават потребителски заеми от порядъка на 70 000 лева, с които също се финансира покупка на жилище. ВСЕ ПО-

В същото време депозитите от ден на ден се залепят за нулата. Средната рента по новооткритите депозити през октомври е 0.09% - два пъти по-ниска отпреди година. По салдата на старите депозити лихвите са приблизително 0.14%. Въпреки че сега депозитите не престават да са най-неизгодното влагане, те не престават да порастват. Към края на октомври са 50.1 милиарда лева, с над 7% повече от преди година.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР