Лихвите по жилищните кредити намаляват. През октомври средният размер на

...
Лихвите по жилищните кредити намаляват. През октомври средният размер на
Коментари Харесай

Лихвите по жилищните кредити намаляват

Лихвите по жилищните заеми понижават. През октомври междинният размер на годишния % на разноските (ГПР), който с изключение на лихвите включва и всички такси на банките, по новите заеми за покупка на къщи и жилища е 2,86%, оповестиха от Българска народна банка. Това е понижение с 0,05% по отношение на предходния месец.

Ниската цена на ипотечните заеми води до повишаване на отпусканите от банките суми. През октомври отпуснатите нови жилищни заеми са в размер на 667 млн. лева, което е със 17% повече по отношение на предходния месец и с 18% над отпуснатите суми през същия месец на предходната година.

Потребителските заеми също поевтиняват. През октомври ГПР по новите потребителски заеми е 9,10%, което е с 0,02% по-малко от предходния месец, демонстрират данните на Българска народна банка.

Хората все по-често избират да държат спестяванията с в банки, които дават по-високи лихви по депозитите. През октомври междинната рента по новите левови влогове на жители е 0,7%, а по новите депозити в евро междинната рента е 1,12%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР