Лихвите по депозити на граждани нарастватИпотечните кредити са рекордно евтини,

...
Лихвите по депозити на граждани нарастватИпотечните кредити са рекордно евтини,
Коментари Харесай

Ипотечните кредити са рекордно евтини

Лихвите по депозити на жители нарастват

Ипотечните заеми са рекордно евтини, сочат данните на Българска народна банка. През ноември междинният годишен % на разноските (ГПР), който включва лихвите и всички такси и комисионни, по жилищните заеми в евро понижа до 4,22%, при 4,30% през октомври. Левовите ипотечни заеми за семействата са още по-евтини като междинният ГПР e 3,59%.

През ноември се намаляват лихвите и таксите и по потребителските заеми за жители в евро като ГПР е 4,38%, при 4,50% за октомври. При потребителските заеми в левове обаче има леко повишаване като ГПР нараства от 10,65% през октомври на 10,78% през ноември.

Заемите за бизнеса в размер под 1 млн. евро също поевтиняват като междинната рента по тези, контрактувани в левове, през ноември е 3,76%, а по тези в евро – 2,62%. Лихвите по левовите бизнес заеми в размер над 1 млн. евро за първи път се намаляват под 3% и през ноември са приблизително 2,97%. При огромните корпоративни заеми в евро обаче лихвите нарастват до 2,96%.

Лихвите по новите депозитите на семействата също леко се повишават. За тези в евро нарастват до 0,29%, а за левовите – до 0,19%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР