Лихвените проценти в Турция ще продължат да вървят надолу, заяви

...
Лихвените проценти в Турция ще продължат да вървят надолу, заяви
Коментари Харесай

Ердоган: Лихвите ще продължат да вървят надолу

Лихвените проценти в Турция ще продължат да вървят надолу, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган в изявление за държавната телевизия TRT, представено от Блумбърг.

Според Ердоган това ще помогне за " освобождението на стопанската система на страната от краткосрочния задграничен кеш и трансформирането и в такава, която процъфтява с помощта на локалното произвеждане и износа. "

По-евтините пари ще поддържат производството, ще основат работни места и ще забавят потребителската инфлация, която сега е четири пъти над задачата от 5%, а валутата рано или късно ще укрепне, уверено съобщи Ердоган.

Веднага след неговия коментар турската лира поевтиня с 8,1% до 13,9519 лири за щатски $. Към 15:40 ча българско време тя леко се възвърне, като един $ се разменя за 13,2382 турски лири.

По думите на Ердоган Турция няма да пробва да притегля финансови потоци, които оставят стопанската система й на милостта на „ горещите пари “ или вложения, които бързо могат да бъдат оттеглени.

Обещанията на президента сложиха централна банка на страната в нежелано състояние, откакто по-рано нейни представители споделиха, че обмислят преустановяване на свалянията на лихвите през декември. Дори и това да се случи, турската лира към този момент е изгубила близо 28% от цената си, откакто централната банка стартира цикъла на облекчение през септември и намали главния си лихвен % с 4 процентни пункта до 15%.

„ Страната ни доближи точка на изкривяване на този циничен цикъл и към този момент няма връщане обратно “, сподели Ердоган.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР