Лихвените проценти по кредити и депозити ще запазят настоящите си

...
Лихвените проценти по кредити и депозити ще запазят настоящите си
Коментари Харесай

Прогнозират, че няма да има промяна в лихвите по кредити и депозити

Лихвените проценти по заеми и депозити ще запазят актуалните си нива, предвиждат от Асоциацията на комерсиалните банки в разбора си за положението на системата към края на март тази година.

В него е посочено, че комерсиалните банки към този момент са изпълнили предписанията на Българска народна банка, направени при започване на рецесията с COVID-19.

Министерски съвет: Бюджетът е с остатък към края на март, само че рецесията занапред ще се отрази

Спрямо предходната година има понижение на лихвите и при заемите, и при депозитите, регистрират от Асоциацията на комерсиалните банки, съобщи БНР. При жилищните заеми за семействата лихвите към този момент са под три на 100, а при депозитите – 0,02 на 100. За първите три месеца на годината най-активни при заемите са семействата. Като цяло в системата продължава наклонността за понижаване на броя на необслужваните заеми, както и за растеж и на депозитите.

Заради европейската инструкция за преводите, постъпленията от такси и комисионни понижават в банковата система. За първото тримесечие банковият бранш регистрира чиста облага в размер на 296,2 млн. лева (спад от 4,2% на годишна база), при най-малък растеж на чистия лихвен приход и спад на чистия приход от такси и комисиони, регистрират още от асоциацията. Активите в системата нарастват до над 115 милиарда лв..

Анализът на асоциацията е към края на март, а в средата на този месец бе въведено изключителното състояние в страната.

Отражението му върху икономическия живот ще има и резултат върху банковата система, само че към момента е рано да се регистрира какъв.

Европейска банка за възстановяване и развитие: Българската стопанска система ще се свие с 5% поради пандемията
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР