Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по пътна карта за

...
Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по пътна карта за
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС одобриха пътна карта за спиране на поскъпването на енергията

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха по " пътна карта " за прекъсване на повишаването на силата. Предстои обаче да бъдат конкретизирани детайлите, като остават доста различия сред страните членки, съобщи Франс прес.

Държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз се споразумяха да " работят за ограничения " за прекъсване на стремителното повишаване на силата, разгласи първи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, представен от Агенция Франс Прес и ДПА.

Той разгласява своето известие в Туитър след края на първия ден от срещата на върха. Заседанието се проточи над 10 часа и продължи до късно през нощта.

" Единството и солидарността взимат връх. Споразумение да работим за ограничения за въздържане на цените на силата за семействата и фирмите ", разгласи Шарл Мишел, без да даде детайлности. Той по-конкретно не загатна нищо за деликатния въпрос за вероятно налагане на таван на цената на природния газ.

" Вече имаме доста добра пътна карта ", акцентира на конференция през нощта след края на първия ден от съвещанието председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Застанал до нея, Шарл Мишел разгласи " съглашение по пакет от ограничения ", които " би трябвало да бъдат пипани по тънък метод ".

Германският канцлер Олаф Шолц обаче предизвести, че в случай че министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз не съумеят да реализират съглашение по дефинитивна версия другата седмица, ще е нужна нова среща на върха.

Планираните ограничения може да бъдат задействани " в края на октомври - началото на ноември ", сподели френският президент Еманюел Макрон . Той посочи, че водачите на 27-те " са изпратили по доста явен метод на пазарите сигнал за (своята) решителност и единение ".

Заключенията, оповестени след края на първия ден от съвещанието, съдържат и някои съответни оферти, показва Агенция Франс Прес. Сред тях да вземем за пример е взаимното пазаруване на природен газ, което по принцип ще бъде на непринуден принцип, само че се планува посредством този механизъм наложително да бъдат запълнени минимум 15 % от запасите, нужни за зимата следващата година. Държавните и държавните ръководители от Европейския съюз също по този начин приканват за " ускорение на договарянията " с " надеждни снабдители " като Норвегия и Съединените щати.

Страните от Европейски Съюз обаче остават разграничени по въпроса. Това сътвори предпоставки за дълга нощ на напрегнати диалози - упования, които се сбъднаха.

Лидерите на 27-те не съумяха да намерят на практика решения в кратковременен проект, отбелязва Асошиейтед прес.

След продължителни договаряния през първия ден от съвещанието на Европейския съвет, които се проточиха няколко часа след среднощ, някои от огромните страни от съюза остават на разнообразни отзиви по въпроса за налагането на таван на цената на природния газ - мярка, която се разисква като противопоставяне на тактиката на Русия да държи съюза за пленник, като стопира доставките по свое убеждение. Страните от Европейски Съюз обаче се договориха да продължат да работят за реализиране на компромис въз основа на предложенията, направени от Европейската комисия по-рано тази седмица.

Дипломати обясниха, че ограниченията първо би трябвало да бъдат прегледани от специалисти, преди да бъдат утвърдени на политическо ниво. Лидерите от Европейски Съюз упорстват да бъдат взети поради разликите сред обособените страни що се отнася до техните източници на сила.

Срещата в Брюксел бе свикана за търсене на решения на енергийната рецесия, провокирана от войната в Украйна, и за поддържане на обединен фронт против съветския президент Владимир Путин, показва АП.

Агенция Франс Прес обобщава, че водачите от Европейски Съюз желаят да показват единение, само че различията по доста въпроси остават и договарянията през идващите седмици се обрисуват сложни.

Двете водещи сили в съюза са на противоположни отзиви за налагането на таван на цените на газа: Германия е срещу, а Франция - за, отбелязва АП.

Унгарският министър председател Виктор Орбан също отхвърля концепцията с аргумента, че тя ще отблъсне доставчиците. " Таванът на цената на газа е като да отидеш в бар и да кажеш на бармана, че искаш да платиш бирата си на половин цена. Няма по какъв начин да стане ", написа Орбан в " Туитър ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР