Лидерите на страните от ЕС бяха разделени по въпроса кого

...
Лидерите на страните от ЕС бяха разделени по въпроса кого
Коментари Харесай

Фронтът срещу кандидатурата на Вебер за председател на ЕК се засилва

Лидерите на страните от Европейски Съюз бяха разграничени по въпроса кого да изберат за висшите постове в евроинституциите на първата си среща след изборите за Европейски парламент. Снощи в Брюксел Франция, Германия и Испания се разминаваха в мненията си за това кой е най-подходящ да управлява Европейската комисия през идващите пет години. Целта на водачите е на срещата на върха на 21 и 22 юни да бъде ясно кой ще поеме управлението на Европейска комисия, кой ще е ръководител на Европейския съвет, висш представител за външната политика и нов началник на Европейската централна банка.

След срещата нощес може да се каже, че позициите на Манфред Вебер за председателското място на Европейската комисия (ЕК) наподобяват мощно разтърсени. Вебер е водещият претендент на Европейската национална партия (ЕНП) за мястото, само че след вчерашните диалози фронтът против него, наподобява, се ускорява. Макар да не загатна германеца поименно, френският президент Еманюел Макрон се разгласи срещу претендент, който няма задоволително опит в национално държавно управление, вследствие на което немският канцлер Ангела Меркел се застъпи за съпартиеца си. От друга страна, след изборите ЕНП е с отслабени позиции пред Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ), към който се причисли " Република, напред! " на Макрон. Либералите в обединението са както срещу Вебер, по този начин и срещу правилото за така наречен водещ претендент (Spitzenkandidat).

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Макрон против Меркел

След тричасовата работна вечеря Меркел съобщи, че е коментирала назначението на ръководител на Европейска комисия с Макрон. " Не е загадка, че той не поддържа правилото за водещ претендент, само че всички ние би трябвало да приемем събитията такива, каквито са ", сподели канцлерът. " ЕНП е най-силна в Народното събрание. Няма болшинство в Народното събрание, по тази причина е нужно всички да помислим добре. " След изборите двете съществени политически семейства в Европа - ЕНП и Прогресивният алианс на социалистите и демократите, за първи път от 1979 година не съумяха да се преборят за болшинство, а блокът на Вебер се сви от 217 на 180 места.

Според Spitzenkandidat правилото водещият претендент на политическата група с най-вече гласове би трябвало да бъде определен да управлява изпълнителната власт в Европейски Съюз. Макрон неведнъж се е обявявал срещу и преди срещата през вчерашния ден съобщи, че настроенията на гласоподавателите би трябвало да бъдат взети поради. Още в понеделник либералите се оповестиха срещу кандидатурата на Вебер. " Ясно е, че считаме претендента на ЕНП за изцяло дисквалифициран ", сподели Паскал Канфан, №2 в листата на " Република, напред! ".

Сред предложенията на Макрон за поста са основният договарящ по Brexit Мишел Барние, зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс и комисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер. Въпреки възраженията на срещата множеството от водачите на страните членки са се съгласили, че новият ръководител на Европейска комисия би трябвало да е водещ претендент на партийното си семейство, което изключва Барние от сметките.

Мнението на Туск

Преди срещата Европейският съвет, който би трябвало да излъчи номинация, на няколко пъти предизвести, че не е безусловно привързан с правилото за водещ претендент. " За Европейския съвет договорните отговорности са по-важни от политически хрумвания и изобретения ", разяснява неговият ръководител Доналд Туск. Според договорите на съюза водачите на страните членки би трябвало да изберат претендент, само че той би трябвало да получи поддръжката на евродепутатите.
Същевременно Туск се разгласи за това два от четирите председателски поста, които скоро ще се овакантят, да бъдат заети от дами. " Равнопоставеността на половете значи най-малко две дами, в случай че е допустимо, ще забележим ", сподели той. " Но това е най-малко моят проект и персоналната ми упоритост и както загатнах, усетих доста мощна поддръжка, може би не от всички ", разяснява след срещата Туск.

Изказванията на Туск и Макрон укрепват залозите за Вестагер, чието име се спряга за идващ ръководител на Европейска комисия. Вестагер е член на либералите, към които се причисли партията на Макрон, а защото не е французойка, други държавни управления (например германското) по-лесно биха приели кандидатурата ѝ.

В идващите седмици Туск би трябвало да организира диалози с водачите на европейските партии, като задачата е имена да бъдат оповестени в края на юни, когато е идната среща на водачите на Европейски Съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР