Лидерите на страните членки на НАТО миналата седмица изпратиха смесени

...
Лидерите на страните членки на НАТО миналата седмица изпратиха смесени
Коментари Харесай

Защо НАТО е разединена за откриването на свой офис в Япония

Лидерите на страните членки на НАТО предходната седмица изпратиха смесени послания за плана за вероятно разкриване на офис за връзка на алианса в Япония. Планът, който към този момент бе неодобрен от Китай, е блокиран от Франция.

Попитан по тематиката на конференция в края на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, френският президент Еманюел Макрон сподели, че алиансът би трябвало да резервира своя фокус върху Северноатлантическия район, съобщи Ройтерс. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче съобщи, че концепцията за офис за връзка на алианса в Токио към момента предстои на разискване.

Идеята за разкриване на офис за връзка беше разисквана за първи път след визитата на генералния секретар на НАТО в Япония по-рано тази година. Става дума за разкриване на цивилен офис в Токио през 2024 година като средство за улеснение на разговора на НАТО в Азиатско-Tихоокеанския район, показва английският в. " Гардиън ". Очакваше се, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс ще бъде реализиран прогрес с помощта на наличието на премиера на Япония Фумио Кишида. В взаимното официално съобщение, оповестено през първия ден на срещата, обаче не се загатваха проектите за офиса за връзка, който би бил първият на отбранителния съюз в Азия.

НАТО дефинира Китай като систематична опасност за сигурността на алианса. В взаимното изказване, алиансът съобщи, че " декларираните упоритости и политики с приложимост на насила на Китай слагат под въпрос нашите ползи, сигурност и полезности " и изрази опасения по отношение на " задълбочаващото се стратегическо партньорство с Русия ".

Въпреки че алиансът подхваща стъпки за усилване на разговора си с другарски настроени страни в Азиатско-Тихоокеанския район, в взаимното официално съобщение не се загатва Тайван. Япония и Южна Корея изпитват съществени опасения по отношение на вероятността за спор в Източнокитайско море, ако Китай се опита да анексира със мощ самоуправляващия се остров. Представители на НАТО обаче означават, че Тайван не попада в европейския и северноамериканския териториален мандат на НАТО. А измежду страните от НАТО не съществува консенсус какви тъкмо би трябвало да са връзките им с Пекин.

Алиансът в началото планираше да запише основаването на офиса за връзка в Токио в документи, които да бъдат признати на двудневната среща на върха на НАТО в Литва, разяснява японският в. " Никей ". Франция обаче се опълчи на концепцията поради терзания за своите връзки с Китай. Изглежда малко евентуално, че скоро ще бъде реализирано единомислещото единодушие на всички 31 членове, належащо за взимане на решението.

Някои водачи на НАТО, в това число Столтенберг и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, считат противодействието на Китай, който укрепва военните си сили посредством задълбочаване на връзките с Русия, от основно значение за тяхната сигурност. Според тях в по-новите области на сигурността, като кибервойната и дезинформацията, Китай може да съставлява опасност както за Съединени американски щати, по този начин и Европа.

Подобни опасения подтикват НАТО да ускори съдействието си със съдружници на Съединени американски щати като Япония и Южна Корея. Именно заради това японският министър-председател Фумио Кишида и южнокорейският президент Юн Сук-йол бяха поканени на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Някои страни от алианса, като да вземем за пример Франция, обаче считат своите стопански връзки с Китай за жизненоважни и не желаят да предизвикат страната, в която живеят 1,4 милиарда консуматори. Президентът Еманюел Макрон, съпроводен от редица френски бизнес водачи, посети Китай през април, с цел да се срещне с президента Си Цзинпин. Необичайно топлият банкет разреши на европейската страна да реализира прогрес в бизнес покупко-продажбите, в това число да контракти огромна поръчка за " Еърбъс Юръп " (Airbus Europe). Тъй като се опълчва остро на концепцията за основаване на офис на НАТО в Токио, Китай се пробва да ускори контактите си с Франция и други страни членки на алианса, които желаят да развиват търговия с китайската страна.

Някои наблюдаващи настояват, че Макрон чака Китай да изиграе основна роля в бъдещи договаряния за преустановяване на огъня сред Русия и Украйна и по тази причина избира да не предизвика Пекин с офис на НАТО в Токио.

Според източници, осведомени с договарянията по въпроса, офисът за връзка в Токио е точка от дневния ред с " по-нисък приоритет ", заради което окончателното решение по тематиката евентуално ще бъде отсрочено за тази есен или даже за по-късно.

И въпреки всичко Франция и другите колебаещи се страни членки споделят загрижеността на своите съдружници по отношение на Азиатско-Тихоокеанския район. В тази връзка един от министрите на защитата на източноевропейска страна от НАТО заключи диалозите, които е чул, с думите: " За НАТО наличието в Азия е от значително значение, а Япония е единственият вероятен претендент за място, на което то да се реализира ".

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР