Лидерите на Северна Македония и Албания се готвят за дългоочакваното

...
Лидерите на Северна Македония и Албания се готвят за дългоочакваното
Коментари Харесай

След края на българското вето: Северна Македония и Албания започват днес преговори с ЕС

Лидерите на Северна Македония и Албания се готвят за дълго чаканото начало на договарянията с Европейския съюз, станало допустимо, откакто посланиците на Европейски Съюз (КОРЕПЕР) утвърдиха преговорната рамка с двете страни, без този път България да каже " не ".

Това е резултат от на Съвета на Европейския съюз.

Чешкото председателство, което стартира половин месец след края на френското на 1 юли, съобщи другата седмиза, че е в подготвеност при потребност да свика междуправителствена конференция. На нея ще е чешкият министър председател Петр Фиала, дружно с посланиците на страни от блока, и водачите на страните претенденти, които стартират да договарят.

" Европейският съвет, воден от (чешкото председателство), преди малко се съгласи да отвори договарянията за присъединение с Албания и Северна Македония ", нощес Фиала в " Туитър ". " Заедно осъществихме още една значима стъпка към това да приближим Западните Балкани към Европейски Съюз. Това е голям триумф на председателството ни. "

Думите му допускат, че две години откакто България изрази първите си запаси към преговорната рамка (преди още да блокира), тя за пръв път не ѝ се е противопоставила.

Това не е краят на пътя

Изработването на рамката, която след " френското " предложение съдържа и двустранни въпроси, стартира, откакто евролидерите утвърдиха по принцип договарянията напролет на 2020 година, само че не можеха да ги стартират без нея.

За Северна Македония тази стъпка не е същинското начало на договаряния: тя може да стартира всъщност - на идната междуправителствена конференция - едвам откакто българите са вписани в конституцията дружно с другите " елементи от нации ".

Въпреки това висшият представител на Европейски Съюз във вънвшната политика и политиката за сигурност Жозеп Борел дефинира като " исторически миг " взетото решение в миг, когато в Европа " нямаме доста положителни вести ".
Въпреки употребяваното в българското обществено пространство разбиране за " стартиране " на Северна Македония в Европейски Съюз посредством свалянето на ветото, за Скопие пътят към участие едвам стартира и евентуално ще отнеме сред пет и 10 - или повече - години.

Междувременно България, според " френското " предложение, разгласява нощес, на който ще бъдат преведени всички общностни документи.

Ковачевски и Рама ще се срещнат и с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. От пресслужбата на македонския министър председател оповестиха, че той ще произнесе тирада на македонски.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР