Лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия обявиха в общо изявление

...
Лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия обявиха в общо изявление
Коментари Харесай

Нов военен пакт: САЩ, Великобритания и Австралия разгневиха Китай

Лидерите на Съединени американски щати, Англия и Австралия оповестиха в общо изказване към нациите си основаването на нов боен пакт. Това се случва на фона на възходящото въздействие на Китай в района.

Китай форсира военното си развиване и става надалеч по-агресивен в района, като нахлуванията в зоната въздушното пространство на Тайван, да вземем за пример, са ежедневни. Опасенията, че борбата в Южнокитайско море или Тайванския пролив може да прерасне в спор, са една от главните аргументи, които анализаторите акцентират за основаването на пакта.

Инициативата наречена " AUUKUS " от съкращенията на имената на трите страни, планува продан на информация сред министерствата на защитата и на външните работи, както и съдействие в киберпространството. Страните възнамеряват да развиват и съдействие в сферите на изкуствения разсъдък и квантовите технологии.

„ Правим още една историческа стъпка за задълбочаване на съдействието сред трите ни народи, тъй като всички ние признаваме нуждата за обезпечаването на мир и непоклатимост в Индо-Тихоокеанския регион в дълготраен проект съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

Въпреки че беше оповестено като широкомащабно съдействие в региона на високите технологии, първата стъпка на пакта има чисто боен темперамент.

„ Първата задача на това партньорство ще бъде да помогнем на Австралия да придобие флот от подводници с нуклеарна сила, като наблягам, несъмнено, че въпросните подводници ще се задвижват от нуклеарни реактори, без да бъдат въоръжени с нуклеарните оръжия “, сподели министър председателят на Англия Борис Джонсън.

Китай не беше упомената нито един път в изказванията от нощес, само че рекацията на Пекин беше остра.

" Тези страни би трябвало да изоставят този стар нрав от Студената война и тесногръди геополитически вероятности. Те би трябвало да почитат сърцата на хората в района и да вършат повече неща, които са удобни за районния мир и непоклатимост, в противоположен случай те ще се прострелят сами в краката ", съобщи представителят на Министерството на външните работи на Китай Джало Лиджиан.

Още елементи от самодейността ще станат ясни по време на срещите сред Борис Джонсън и Джо Байдън във Вашингтон идната седмица.

Новата боен пакт анулира съглашение сред Австралия и Франция за строителството на 12 подводници на стойност към 90 милиарда австралийски $. Австралийският министър председател Морисън изрази вяра, че двете страни ще могат да преодолеят последствията от това " мъчно и разочароващо " решение, което обаче дава отговор на ползите на неговата страна.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР