Лидерите на крайнодясната гръцка партия Златна зора, третата по популярност

...
Лидерите на крайнодясната гръцка партия Златна зора, третата по популярност
Коментари Харесай

Съдът в Гърция определи крайнодясната Златна зора за престъпна група

Лидерите на крайнодясната гръцка партия " Златна зора ", третата по известност парламентарна партия в страната по време на дълговата рецесия, са отговорни за ръководството на незаконна група. Това постанови през днешния ден гръцки апелативен съд, оповестяват гръцките медии.

" Златна зора " влезе в Народното събрание за първи път през 2012 година, предлагайки битка със строгите икономии и имиграцията, трансформирайки се в третата най-популярна партия в Гърция в пика на най-тежката финансова рецесия в южната ни съседка след Втората международна война.

Но убийството на 34-годишния ляв рапър Павлос Фисас от последовател на партията през 2013 година провокира крути ограничения против " Златна зора ", които накараха прокурорите да арестуват и проверяват водачи и депутати от крайнодясната групировка по отношение на редица закононарушения.

По-рано през днешния ден съдът призна последователя на " Златна зора " Йоргос Рупакиас за отговорен за убийството на Фисас.

Гръцката полиция употребява сълзотворен газ против тълпи, събрали се пред съда, откакто крайни детайли в тълпата са хвърляли коктейли Молотов против полицията съгласно очевидци на " Ройтерс ".

Това беше първият път, в който определени политици бяха затворени в Гърция след боен прелом през 1967 година " Златна зора " не съумя да завоюва нито едно парламентарно място на миналогодишните парламентарни избори, които доведоха на власт консервативната партия " Нова народна власт ".

Прокурорите упрекнаха 65 души, в това число 18 някогашни депутати от " Златна зора ", че са членове на незаконна група. Процесът им стартира през април 2015 година По това време партията съобщи, че е жертва на политически стимулиран лов на вещици.

Десетки други съдени, членове на партии и хипотетични сътрудници, са изправени пред присъди по обвинявания, които варират от ликвидиране до лъжесвидетелство, свързани с поредност от насилствени набези против имигранти и леви деятели.

Присъдата от сряда в този момент слага началото на високопоставеното дело, с цел да продължи съдът, който преглежда самостоятелни обвинявания за убийството на рапъра Фисас и други насилствени офанзиви.

Десетки хиляди се събраха отвън зоната на мощно апелирания апелативен съд с плакати с надписи " Фашизъм, в никакъв случай повече " и " Свобода за хората, гибел за фашизма ".

" Трябва да изпратим обръщение към по-младите генерации, обръщение против фашизма ", сподели 69-годишната София. " Нашият дълг към демокрацията е да бъдем тук през днешния ден, с цел да покажем, че се изправяме против сходни незаконни дейности. "

Правозащитната организация Amnesty International, която оказа помощ за организирането на мрежа за вписване на расистко принуждение в Гърция, съобщи, че присъдата в сряда ще подтиква напъните за битка с закононарушенията от ненавист.

" Обвиненията против водачите и членовете на " Златна зора ", в това число убийството на Павлос Фисас, разкриват цепнатина, която съществува освен в Гърция, само че и в цяла Европа и отвън нея, " сподели Нилс Муизниекс, европейски шеф в Амнистия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР