Лидерите на Християн-демократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на

...
Лидерите на Християн-демократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на
Коментари Харесай

Меркел и баварските консерватори обсъждат днес за каква коалиция да преговарят

Лидерите на Християн-демократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на Християн-социалния съюз (ХСС) на баварските консерватори ще обсъдят през днешния ден за пръв път какъв вид коалиция да търсят на федерално равнище след резултатите от парламентарните избори.

На процедура при започване на четвъртия си следващ мандат като канцлер тя остана единствено един вид - съюз със " Свободните демократи " и Зелените.

Подобна коалиция в никакъв случай не е била тествана на федерално ниво. ХСС изпраща сигнали, че желае ръководството да завие надясно с фокус върху сигурността и ограничение на имиграцията, с цел да си върне изгубените в интерес на " Алтернатива за Германия " гласоподаватели. Това мъчно ще се одобри от ляво насочените Зелени, а и Меркел е казвала, че опонира на Конституцията налагането на годишна квота за имигранти.

Александер Добринд, парламентарният водач на ХСС, споделя, че настояването им за не повече от 200 000 души годишно " не предстои на договаряния ". Лидерът на партията Хорст Зеехофер съобщи през седмицата пред " Зюддойче цайтунг ", че двете партии са пред най-голямото предизвикателство от 1976г., когато предшественикът му Франц-Йозеф Щраус заплаши да напусне съюза с ХДС.

Социологическо допитване на YouGov по поръчка на организация ДПА, пубикувано в петък, сподели, че 56% от далите отговор заемат страната на ХСС за имигрантите и единствено 28% са срещу квотата. Подкрепата за баварското гледище и мощна и в консервативните среди - 55% от озбирателите на ХДС/ХСС са за ограничение на потока мигранти, а 36% - срещу.

" За " квотата са и огромно болшинство от симпатизантите на демократичните " Свободни демократи ", а при " Алтернатива за Германия ", която за пръв път попадна в Бундестага и то като трета парламентарна мощ, утвърждението доближава 96%.

В същия миг мнозина консервативни баварци приканват самия Зеехофер да подаде оставка, тъй като продължава да упорства на бежанската квота с незабележим късмет да успее, до момента в който те чакат повече вложения в инфраструктура и по-бърз интернет в Бавария, да вземем за пример.

От днешните диалози не се чака доста, защото всички погледи са ориентирани към провинциалните избори в Долна Саксония на 15 октомври. Там ръководи червено-зелена коалиция на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и Зелените.

Дори и дребен сигнал за прогрес в договарянията за федерална коалиция - да вземем за пример, договаряне на общи позиции на ХДС/ХСС - ще се посрещне добре от вложителите и бизнеса.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (169)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР