Лидерите на Глобалния Юг изискват край на „ограбването на международния ред“

...
Лидерът на Куба казва, че Глобалният Юг трябва да промени
Коментари Харесай

Лидерът на Куба казва, че Глобалният Юг трябва да „промени правилата на играта“ на международния ред след векове на господство на богати западни нации, поставящи собствените си интереси на първо място.

Президентът Мигел Диас-Канел каза, че развиващите се страни са основните жертви на „многоизмерна криза“ в света днес от „злоупотребяваща неравностойна търговия“ до опустошително изменение на климата.

„След цялото това време, през което Северът организира света според интересите си, сега зависи от Юга да промени правилата на играта“, каза Диас-Канел при откриването на срещата на върха на Г77+Китай в Хавана.

Развиващите се страни представляват 80 процента от световното население. Срещата идва във време на нарастващо разочарование от водения от Запада световен ред поради задълбочаващите се различия относно руската война в Украйна, борбата срещу изменението на климата и глобалната икономическа система.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш се присъедини към 30 държавни и правителствени ръководители от Африка, Азия и Латинска Америка на двудневната среща.

При откриването на срещата в петък Гутериш призова за свят, „по-представителен и отговарящ на нуждите на развиващите се икономики“, подчертавайки, че нациите са „в плетеница от глобални кризи“.

Въпреки че много от страните от Г-77 са помогнали за измъкването на милиони хора от бедността, те все още са изправени пред глад, инфлация, климатични бедствия и дългове и не са получили достатъчно помощ, каза той.

„Изводът е ясен: светът проваля развиващите се страни“, каза Гутериш на испански.

Блокът е създаден от 77 държави от Глобалния Юг през 1964 г., „за да формулират и насърчават своите колективни икономически интереси и да подобрят съвместния си капацитет за преговори“, според уебсайта на групата.

Лидери от Латинска Америка като президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва, Николас Мадуро на Венецуела, Густаво Петро на Колумбия и Алберто Фернандес на Аржентина са на срещата, заедно с палестинския лидер Махмуд Абас, Жоао Луренко на Ангола и президента на Мозамбик Филипе Нюси.< /p>


„Несправедлив“ международен ред

Китай е представляван от висш служител на комунистическата партия Ли Си, който каза, че страната му „винаги ще прави сътрудничеството Юг-Юг приоритет“ в отношенията си с външния свят.

Фернандес каза, че пандемията от коронавирус бележи епохална промяна, като „разкрива неравенството“ в достъпа на страните до ваксини, отбелязвайки, че „90 процента от ваксините са били в ръцете на 10 страни“.

Срещата трябва да приключи в събота с изявление, подчертаващо „правото на развитие във все по-изключителен, нечестен, несправедлив и ограбващ международен ред“, каза по-рано министърът на външните работи на Куба Бруно Родригес пред репортери.

Черновата на заключителното изявление подчертава многото препятствия, пред които са изправени развиващите се нации, и включва „призив за установяване на нов икономически световен ред“, каза той.

Срещата на върха се провежда само няколко дни преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Гласът на Г-77 плюс Китай винаги ще бъде от съществено значение в Обединените нации“, каза Гутериш. „И аз разчитам на вашата група, която отдавна е защитник на мултилатерализма, да се активизира, да използва вашата сила и да се бори – защитавайте система, вкоренена в равенството; защитавайте система, готова да обърне несправедливостта и пренебрежението от векове.“


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР