Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската атака по Израел. Държавните

...
Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската атака по Израел. Държавните
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската атака по Израел

Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската офанзива по Израел. Държавните ръководители на най-богатите страни в света направиха изключителна виртуална среща, на която разискаха ескалацията на напрежението в Близкия изток.

Американският президент Джо Байдън даде обещание обединен дипломатически отговор на страните от Г-7 на експанзията на Иран. Италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че се надява Израел да се въздържи от ответен удар.

В първите часове след офанзивите Джо Байдън организира телефонен диалог с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Според международни медии точно той е разубедил израелския министър председател да предприеме неотложен ответен удар към територията на Иран. Съединените щати показаха поддръжката си за Израел, само че дадоха да се разбере, че не биха подкрепили ответен удар от страна на Тел Авив.

Реакция пристигна и от председателката на Европейската комисия. „ Иран предприе масирана офанзива против Израел с дронове и ракети. Подобна директна иранска офанзива против Израел е невиждана. Ние, водачите на Г-7, осъждаме това по най-категоричен метод. Изразихме своята взаимност и поддръжка с народа на Израел и потвърдихме непоколебимия си ангажимент към неговата сигурност. Действията на Иран рискуват да провокират неконтролируема районна ескалация и това би трябвало да бъде избегнато ", безапелационна беше Урсула фон дер Лайен.

Президентът на Франция също разяснява ескалацията в Близкия изток: „ Осъдихме, намесихме се и през днешния ден ще създадем всичко по силите си, с цел да избегнем изостряне на ситуацията и ескалация. Затова ще се опитаме да убедим Израел, че не би трябвало да дава отговор с ескалация, а по-скоро би трябвало да се изолира Иран, да се убедят страните от района, че Техеран съставлява заплаха, да увеличим глобите, да увеличим натиска върху нуклеарните действия и по-късно да намерим път към мира в района ", съобщи Еманюел Макрон.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР