Лидерите на балтийските страни и Полша ще подпишат дългоочаквана сделка

...
Лидерите на балтийските страни и Полша ще подпишат дългоочаквана сделка
Коментари Харесай

Балтийските страни казват сбогом на руския ток

Лидерите на балтийските страни и Полша ще подпишат дълго чакана договорка да свържат своите електрически мрежи към мрежата на Европейския съюз и да се отърват от руското завещание, съобщи The Moscow Times.

Балтийските страни би трябвало да се включат към европейската електропреносна мрежа до 2025 година. В момента са към съветската. Естония, Латвия и Литва, които към този момент са членове на Европейски Съюз и НАТО, преглеждат актуалната обстановка като опасност за националната си сигурност.

Споразумението ще бъде подписано и в наличието на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. То поставя завършек на разминаванията сред страните за това по какъв начин най-добре да синхронизират своята електрическа мрежа с сътрудниците си от Стария континент. Президентът на Литва Далия Грибаускайте съобщи, че девет години се е работило по този взаимен план.

Тя добави, че това е била последната пречка пред това балтийските страни да имат „ същинска “ енергийна самостоятелност. Проектът, който ще бъде доказан през месец август, ще коства близо €560 милиона, съобщи дипломатически източник, представен от „ Ройтерс “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР