Лидери, сред които чешкият премиер, кралят на Йордания, президентите на

...
Лидери, сред които чешкият премиер, кралят на Йордания, президентите на
Коментари Харесай

Преди Документите на Пандора имаше още 7 подобни разследвания, потресли света

Лидери, измежду които чешкият министър председател, кралят на Йордания, президентите на Кения и Еквадор и доста други, са укрили активи в офшорни компании, по-специално за отбягване на данъчно облагане. Това стана ясно от оповестено през вчерашния ден интернационално следствие, наречено " Документите на Пандора " (Pandora Papers).

 Виж още

Международното следствие е дело на журналистическата мрежа Международен консорциум на проверяващите публицисти. За него са сътрудничили към 600 публицисти. Разследването се базира на близо 12 милиона документа, идващи от 14 сдружения за финансови услуги. То извади на яве над 29 000 офшорни компании.

Не за първи път от началото на 21 век обаче са оповестени резултатите от сходни интернационалните журналистически следствия. Франс прес напомня кои са предходните сходни следствия.

" Офшор лийкс " (Offshore leaks)

Международният консорциум съумява да се достави с 2,5 милиона документа (имейли, вътрешни документи, счетоводна документация), касаеща 122 000 офшорни компании, ръководени в Сингапур и в английските Вирджински острови. През 2013 година партньорските медии на Международния консорциум разкриват кои са някои от хилядите лица, притежаващи ползи в данъчни убежища, измежду които е и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Във връзка с разкритията е основана и база данни, която е налична на уеб страницата на Международния консорциум и която разрешава да се разплетат връзките сред мними компании и техните бенефициенти.

" Чайна лийкс " (China leaks)

Това е втората част на разкритията по досието " Оксфорд лийкс ". Тя е оповестена през 2014 година поради компликации при превода на документите. Международният консорциум разкрива вложения в данъчни убежища на видни китайци, измежду които и няколко доближени на китайския държавен глава Си Цзинпин. Като наказване китайските управляващи блокират достъпа до уеб страниците на Международния консорциум и на партньорските му медии.

" Люкслийкс " (Luxleaks)

В края на 2014 година Международният консорциум разкрива и разобличава система от данъчни съглашения сред Люксембург и 340 интернационалните компании, измежду които колосите Епъл, Амазон и ИКЕА за понижаване на техните налози. Договорите са подписани в интервала 2002 година - 2010 година, когато министър председател е Жан-Клод Юнкер. Позициите му след разкритията се разклащат, само че той остава отпред на Европейската комисия. Разследването се базира на документи, предадени от двама разобличители - Рафаел Але и Антоан Делтур, които са някогашни чиновници на финансовата компания Прайс Уотърхаус Купърс, както и на журналиста Едуар Перен. Але е наказан за кражба и за нарушение на бизнес загадка и му е наложена санкция от 1000 евро на апелативна инстанция през 2017 година Делтур получава шест месеца условно и санкция от 1500 евро, само че присъдата му е анулирана през 2018 година Перен беше оправдан.

" Суислийкс " (Swissleaks)

През 2015 година Международният консорциум разкрива практиките за отбягване на заплащането на налози на клиенти на банката Ейч Ес Би Си въз основа на данни, датиращи от интервала 2005 година - 2007 година Колосални суми в недекларирани сметки в Женева се оказват прикрити посредством офшорни структури, които от време на време са основани от самата банка. Замесени са доста видни персони, измежду които кралят на Мароко Мохамед Шести, кралят на Йордания Абдула Втори или братовчедът на сирийския президент Башар ал Асад. Разследващите публицисти са получили достъп до част от документите, изнесени от някогашния компютърен експерт в банката, италиано-френския жител Ерве Фалчани. Той беше наказан задочно от швейцарското правораздаване през 2015 година за стопански шпионаж.

" Панама пейпърс " (Panama papers)

Изтичането на 11,5 милиона документи от панамската адвокатска адвокатска фирма Мосак Фонсека разреши да бъде стартирано голямо следствие, което разкри скритите пари на десетки политически представители, милиардери или футболни звезди, както и ролята на огромните банки в основаването на офшорни компании. Публикуването на документите стартира през 2016 година и провокира и оставки, тази на премиера на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон и на пакистанския министър председател Наваз Шариф. В резултат на разкритията минимум 150 следствия бяха подети в 70 страни по света за хипотетично пране на пари или отбягване на заплащане на налози.

" Парадайз пейпърс " (Paradise papers)

В края на 2017 година се развихри аферата " Парадайз пейпърс ", която се основава на 13,5 милиона финансови документа, идващи от интернационална адвокатска адвокатска фирма, основана на Бермудите. Разследването разкри съществуването на световни мрежи за по този начин наречената данъчна оптимизация, употребявани от видни персони, да вземем за пример артистът Боно, кралица Елизабет Втора, първенецът от Формула едно Луис Хамилтън, както и от някои огромни интернационалните компании, като Найк, Епъл и Юбър. Всички те споделиха, че са употребявали законни средства.

" Луанда лийкс " (Luanda leaks)

В началото на 2020 година Международният консорциум разгласява следствието " Луанда лийкс ", в което упрекна Изабел душ Сантуш, дъщерята на някогашния президент на Ангола - Жозе Едуарду душ Сантуш, че е " източила анголската стопанска система ". След разкритията анголското правораздаване замрази активите на госпожата в Ангола и я упрекна публично дружно с нейни португалски съратници в машинация, отклонение на средства и пране на пари. Правосъдието приказва за над един милиард $, отклонени от публични петролни и диамантени компании. Португалското правораздаване пък замрази сметките на дъщерята на Душ Сантуш, както и някои от активите й в Португалия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР