Лидери на страни от Югоизточна Азия, Китай и други съседни

...
Лидери на страни от Югоизточна Азия, Китай и други съседни
Коментари Харесай

Азиатски лидери настояват за договорености за Южнокитайско море

Лидери на страни от Югоизточна Азия, Китай и други прилежащи страни се срещнаха през днешния ден в Сингапур и акцентираха напредъка за запазване на мира в противоречивото Южнокитайско море като доказателство, че районът независимо съумява да се оправи с тези въпроси, съобщи Асошиейтед прес.

Срещата в Сингапур и форумът на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие по-късно тази седмица привлякоха водачи на Китай, съветския президент Владимир Путин и ръководители на други районни сили, само че не и американския президент Доналд Тръмп, който изпрати вицепрезидента Майк Пенс, предава Българска телеграфна агенция.

Срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) се концентрира върху сигурността и търговията, а главен въпрос беше оправянето с спора в Южнокитайско море, където Китай има териториални разногласия със свои по-малки съседи.

Китайският министър председател Ли Къцян сподели, че районът дава добър образец за справяне с териториалните разногласия и поддържане на мира, работейки за установяване на " кодекс за държание ", който да управлява корабоплаването и други действия.

" Ние откриваме подобаващия метод за споразумяване и обезвреждане на разликите, да вземем за пример по въпроса за Южнокитайско море през последните години ", съобщи той.

Според него обстановката върви към " по-голяма непоклатимост " с прогрес към план за кодекс за държание в морето. Той повтори вярата на Китай за дефинитивно съглашение до три години.

Филипинският президент Родриго Дутерте сподели, че сходен кодекс е нужен " непременно ", с цел да управлява държанието в Южнокитайско море, тъй че да се заобикалят неправилни преценки и проблеми, намеквайки, че възможните опасности са свързани с вероятни проблеми с външни сили.

Регионът към този момент има незадължителна " Декларация за държание ", само че се стреми към по-строго съглашение.

" Всичко е чудесно сред Китай и останалите страни от АСЕАН, като се изключи обстоятелството, че има търкане сред западните страни и Китай ", сподели Дутерте.

По-рано Филипините бяха измежду най-големите критици на нападателните ходове на Китай в противоречивите води. Дутерте обаче предприе стъпки за възкръсване на охладнелите в миналото връзки с Китай, откакто пристигна на власт през 2016 година, търсейки инфраструктурно финансиране и усилване на търговията и вложенията от Пекин.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо предложи през днешния ден севернокорейският водач Ким Чен-ун да бъде поканен на плануваната следващата година юбилейна среща на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Южна Корея, съобщи ТАСС.

" Надявам се, че вероятното присъединяване на Ким Чен-ун ще заздрави решимостта на Пхенян за денуклеаризация на Корейския полуостров ", цитира думите на Видодо индонезийската държавна организация АНТАРА.

Индонезийският президент означи също, че страната му " напълно поддържа мирния развой на Корейския полуостров ".

По-рано през днешния ден южнокорейският президент Мун Дже-ин заяви за проектите през идната година в Сеул да се провежда специфична среща на върха, отдадена на 30-годишнината от определяне на връзки с АСЕАН. Той изрази убеденост, че идната среща ще спомогне за това участниците да открият по-тесни връзки и да поемат по пътя на общото благополучие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР