Лидери на сирийските кюрди призоваха цивилните да вдигнат оръжие, за

...
Лидери на сирийските кюрди призоваха цивилните да вдигнат оръжие, за
Коментари Харесай

Сирийските кюрди зоват цивилните да вдигат оръжие срещу Турция

Лидери на сирийските кюрди приканиха цивилните да вдигнат оръжие, с цел да защитят анклава Африн против офанзивата на Турция, която стартира преди четири дни, оповестява " Франс прес ".

" Обявяваме обща готовност и приканваме... нашия народ да отбрани Африн ", се акцентира в изказване на самостоятелната администрация на кюрдския анклав.

Говорителят на администрацията уточни пред Агенция Франс Прес: " Това е апел към всички кюрди в Сирия да вдигнат оръжие. "

Той добави, че Сирийските демократични сили, които са подкрепян от Съединени американски щати алианс, доминиран от " Отрядите за национална отбрана " на сирийските кюрди, били " подготвени да одобряват всички тези, които желаят да защитят Африн и да им дават оръжия ".

Изявлението приканва интернационалната общественост да поеме своята " морална отговорност " и пришпорва Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да одобри " твърда и сериозна резолюция, предотвратяваща експанзията на турското държавно управление против Африн ".

Африн е един от трите самостоятелни кантона, основани в региони под контрола на сирийските кюрди. Другите два - Ефрат и Джазира - се намират източно от Африн.

Анкара разгласи началото на интервенцията си под наслов " Маслинова клонка " в събота след месеци, в които заплашваше да нахлуе в Африн, с цел да прогони " Отрядите за национална отбрана ".

Турция вижда сирийската кюрдска милиция като отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 година води кървясъл протест против турската страна в югоизточната част на страната.

Ала интервенцията на Турция е извънредно сензитивна тематика, откакто Вашингтон разчита на " Отрядите за национална отбрана ", с цел да бъдат прогонени терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) от крепостите им в Сирия, като сирийските кюрди сега управляват огромна част от Северна Сирия.

Американският боен министър Джеймс Матис настоя по-рано през днешния ден Турция да " упражнява въздържаност във военните дейности и реториката ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР