Лидери на 13 дясноцентристки партии призоваха в четвъртък Европейската народна

...
Лидери на 13 дясноцентристки партии призоваха в четвъртък Европейската народна
Коментари Харесай

Лидери на 13 десни партии поискаха ЕНП да изключи "Фидес"

Лидери на 13 дясноцентристки партии приканиха в четвъртък Европейската национална партия (ЕНП) да изключи партията " Фидес " на унгарския министър председател Виктор Орбан, откакто депутатите му дадоха безсрочни изключителни компетенции, предадоха " Франс прес " и EURACTIV.

Орбан упорства, че би трябвало да ръководи с укази, с цел да се оправи с разпространяването на ковид. Според доста критици обаче, в това число и някои от съдружниците му в ЕНП, той е стигнал прекомерно надалеч.

Писмото е подписано от водачи от Белгия, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Словакия и Швеция. Те не съставляват болшинство в групата.

Писмото обаче укрепва позицията на ръководителя на ЕНП Доналд Туск, някогашен полски министър председател и някогашен ръководител на Европейския съвет, който упорства групата да се дистанцира от Орбан.

В него се упорства Европейската комисия да " се заеме със обстановката в Унгария по деятелен метод " и да дефинира хода на Орбан като " нарушаването на основополагащите правила на демократичната народна власт и европейските полезности ".

Малко откакто писмото бе огласено обществено ръководителят на Еврокмисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че е " изключително обезпокоена " за Унгария и даде обещание да следи обстановката.

А 13 страни членки, в това число Франция и Германия, без категорично да показват Унгария, предизвестиха в сряда за " нарушавания на правилата на върховенството на закона, демокрацията и главните права ".

ЕНП е най-голямото политическо семейство в Европейския парламент и към него принадлежат както Фон дер Лайен, по този начин и немския канцлер Ангела Меркел. То обаче няма болшинство в институцията и някои партии в ЕНП желаеха да задържат унгарските евродепутати на Орбан, с цел да не позволен те да се обединят с евроскептични популисти.

Управляващият в Германия Християндемократически съюз не е измежду партиите, призовали за изключването на " Фидес ", а Орбан лобира пред водача на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер да го поддържа пред Туск.

Според писмото " законът, признат от унгарския парламент на 30 март, който разрешава на унгарското държавно управление да удължава безсрочно изключителното състояние в страната и позволява на премиера Виктор Орбан да ръководи с укази, е очевидно нарушаване на основополагащите правила на демократичната народна власт и европейските полезности ".

" Вирусът не може да се употребява като предлог за удължение на изключителното състояние безсрочно. Опасяваме се, че министър председателят Орбан ще употребява новите си пълномощия, с цел да ускори в допълнение хватката си върху гражданското общество ", се прибавя в него.

Членството на " Фидес " в ЕНП сега е замразено поради нападки против водачи на Европейски Съюз и подкопаване на демократичните стандарти. През януари Туск не събра нужното болшинство, с цел да го изключи от ЕНП. Вместо това замразяването на участието бе удължено.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1449)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР