Лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада нареди на афганистанските съдии да

...
Лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада нареди на афганистанските съдии да
Коментари Харесай

Талибаните връщат шериатското право в Афганистан - публични ампутации и убийства с камъни

Лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада подреди на афганистанските съдии да постановат санкции съгласно Шериата за избрани закононарушения. Сред наказванията са обществени ампутации и умъртвяване с камъни. Говорител на водача на талибаните съобщи, че закононарушения като обир, похищение и протест би трябвало да бъдат наказвани в сходство с тълкуването на ислямското право, съобщи Нова тв.

Когато бяха на власт през 90-те години на предишния век, талибаните неведнъж бяха подложени на критика поради налагането на сходни санкции, в това число и обществени изтезания.
Когато се върнаха на власт предходната година след американското евакуиране от страната, те дадоха обещание да ръководят по-умерено. Но от този момент войнстващата ислямистка формация непрестанно лимитира свободите, като най-тежко наранени са правата на дамите.

Върховният водач на талибаните съобщи, че съдиите би трябвало да санкционират нарушителите съгласно законите на Шериата, в случай че осъщественото закононарушение е нарушаване на тези закони.

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид написа в Туитър късно в неделя, че " наложителното " условие е пристигнало, откакто молла Ахундзада се е срещнал с група съдии. „ Внимателно проучете досиетата на крадците, похитителите и бунтовниците “, Муджахид цитира думите на водача на талибаните.

Заповедта е последното доказателство, че талибаните възприемат по-твърда позиция във връзка с правата и свободите, разясняват западни анализатори.

Миналата седмица те не разрешиха на дамите да посещават всички паркове в Кабул, като по този начин ги изключиха още повече от публичния живот.

Забрана беше наложена и на дамите в столицата да посещават публични бани и фитнес зали, макар че гимнастическите салони в Афганистан притеглят относително малко представителки на нежния пол.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР