Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел потвърди, че няма

...
Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел потвърди, че няма
Коментари Харесай

Шешел: Трибуналът в Хага вече не ме интересува

Лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел удостовери, че няма да участва на съвещанието на съда в Хага, на което ще бъде прегледана жалбата против оправдателната му присъда по обвинявания за военни закононарушения, съобщи "Танюг ".

Жалбата ще бъде гледана пред интернационалния остатъчен механизъм, основан да довърши делата на Международния арбитражен съд за някогашна Югославия.

"Трибуналът в Хага към този момент не ме интересува. Никога няма да отида там непринудено. Ако ме желаят, управляващите би трябвало да решат дали да ме предадат или не. Могат да ме предадат единствено вързан и в клетка ", сподели Шешел за сръбската телевизия "Пинк ".

Той добави, че е отказал да взе участие в правосъдното съвещание посредством видеовръзка и даже няма да го гледа, а ще чака да му изпратят решението по пощата.

По думите на Шешел, трибуналът може да удостовери или отхвърли неговата присъда, само че не може да я промени, без процесът да бъде върнат изначало. Той сподели още, че е нарушено правото му на съдене в рационален период, както и доста други негови права.

Шешел бе упрекнат, че употребявайки език на омразата, е подстрекавал и подкрепял осъществяването на военни закононарушения в Хърватия и Босна и Херцеговина по време на военните спорове и прогонването на хървати от сръбската област Войводина.

Той лежа в пандиза на трибунала съвсем 12 години, от февруари 2003 година, когато се съобщи и непринудено отиде в Хага, до ноември 2014 година, когато бе пуснат да се пази на независимост поради влошеното му здравословно положение.

През март 2016 година Международният арбитражен съд го освободи от отговорност по обвиняванията за военни закононарушения, а през май прокуратурата на трибунала апелира присъдата пред интернационалния остатъчен механизъм. В момента Шешел е водач на Сръбската радикална партия и е народен представител в сръбския парламент.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР