Лидерът на сръбската опозиционна Републиканска партия Никола Сандулович бе пребит

...
Лидерът на сръбската опозиционна Републиканска партия Никола Сандулович бе пребит
Коментари Харесай

Сръбската полиция жестоко преби опозиционен лидер

Лидерът на сръбската опозиционна Републиканска партия Никола Сандулович бе пребит грубо от чиновници на тайните служби. Пребиването е осъществено откакто Сандулович е арестуван за разпит. Това оповестиха неговите родственици и юристът му, съобщи БГНЕС.


Сандулович бе задържан в дома си на 3 януари от сътрудници на Агенцията за сигурност и информация (БИА). Задържането му бе осъществено заради обстоятелството, че той се извини за сръбските закононарушенията против етническите албанци по време на войната за самостоятелност на Косово през 1998-99 година До момента няма никаква информация за положението на водача на Републиканската партия.

Един от най-известните сръбски юристи Чедомир Стойкович заяви, че брачната половинка на Сандулович го е уведомила, че мъжът ѝ е бил отведен принудително от службите за сигурност и е бил подложен на " брутално принуждение ". " Току-що се чух със брачната половинка на Никола Сандулович, която ми сподели, че в интервала от 16:00 ч. до 20:00 ч. той е бил отведен срещу волята си от службите за сигурност, които са го пребивали в продължение на 4 часа и са употребявали брутално принуждение. След това той е отведен от стаята му във военната болница, където е бил държан до следобедните часове, без да осведомят фамилията или юристите. По-късно той е върнат вкъщи с кола за спешна помощ ", написа Стойкович.

Според щерка му Клара Сандулович политикът е бил обезвреден с военно нервнопаралитично вещество. По тялото му има разнообразни следи и пострадвания. От фотосите и видеоматериали ясно се вижда тежкото положение на водача на районна прокуратура. Сандулович съобщи пред хърватския вестник " Слободна Далмация ", че се е върнала от Сплит, Хърватия, където е чествала Коледа, откакто татко ѝ е бил разгласен за липсващ.

" Вчера майка ми откри вратата на къщата отключена, а татко ми го нямаше... Тя незабавно отишла в полицията, с цел да заяви за изгубването му, а те й споделили: " Не се тормозете, госпожо, той е в сигурност, ще се върне... "! Това беше първият знак, че нещо не е наред ", описа тя още пред хърватското издание.

Ден преди ареста си Сандулович посети Преказ, където постави венец и изрича съболезнования на семейство Яшари, което бе ликвидирано по време на войната. " Аз съм единственият политик от Сърбия, който пристигна в Преказ, с цел да изрази своята респект към почтените албански жертви, семейство Яшари. Извиних се и помолих за амнистия от името на сърбите, които не са направили това ", написа тогава той в X.

БГНЕС напомня, че Адем Яшари е един от водачите на Армия за избавление на Косово (АОК), който бе погубен дружно с десетки членове на фамилията си при клането в Преказ от Специалния отряд за битка с тероризма на Сърбия през март 1998 година

Сандулович е един от дребното видни сръбски политици, които одобряват едностранната декларация за самостоятелност на Косово от 2008 година, и също по този начин е мощен проевропейски глас в страната. Това го трансформира в цел на медийни нападки, както и на физически офанзиви през последните години.

Стойкович упрекна сръбските служби за сигурност, че следват наръчника, употребен от някогашния сръбски деспот Слободан Милошевич през 90-те години на предишния век. " Новите деветдесет години преди малко започнаха в Сърбия, а тогавашният министър на пропагандата в държавното управление на Слободан Милошевич /Александър Вучич,бел.ред/ в този момент е президент на Сърбия. И на бюрото му още веднъж е същият справочник ", сподели още Стойкович и акцентира: И аргументите са безусловно същите, както по времето на Милошевич: Косово! Това се случи през вчерашния ден и през днешния ден на Никола Сандулович по същата причина: тъй като преди два дни той изрази съболезнованията си за ликвидирането на 50 членове на албанското семейство Яшари в Косово през 1998 година "

Нападението против Сандулович идва в миг, когато интернационалната известност на ръководещата Сръбска прогресивна партия и нейния всекидневен водач Вучич е накърнена от провеждането на парламентарните и локалните избори на 17 декември. Нарушенията бяха остро подложени на критика от интернационалните наблюдаващи от Службата за демократични институции и права на индивида към ОССЕ и провокираха вълна от опозиционни митинги. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР