Лидерът на сектата „Върховната истина на Аум“ Шоко Асахара, който

...
Лидерът на сектата „Върховната истина на Аум“ Шоко Асахара, който
Коментари Харесай

Япония екзекутира сектанти 23 години след атентат в метрото

Лидерът на сектата „ Върховната истина на Аум “ Шоко Асахара, който извърши смъртоносна офанзива с нервнопаралитичен газ в метрото в Токио през 1995 година, беше екзекутиран посредством обесване, заяви Би Би Си (BBC). Извършени са изтезания и на шестима други членове на култа, означават японски медии.

Атаката със зарин е най-тежкият терористичен атентат в Япония, при който починаха 13 души, а хиляди други бяха ранени. Други шестима членове на сектата към момента чакат смъртните им присъди да бъдат изпълнени.

Екзекуцията на Шоко Асахара в пандиза в Токио в петък сутринта беше доказана от основния секретар на кабинета Йошихиде Суга. Изпълненията на присъдите бяха отсрочени до момента в който не приключат дефинитивно обжалванията на всички наказани, което се случи през януари.

Атентата в Токио

На 20 март 1995 година членове на сектата „ Върховната истина на Аум “ пусна газ зарин в метрото в японската столица. Те оставиха пробити чанти, цялостни с нервнопаралитичния сътрудник върху влаковите линии в политическия квартал на Токио. Свидетели разказват, че са забелязали че нещо изтича от пакетите и скоро по-късно усетили горящ пушек, който засегнал очите им.

Токсинът визира жертвите за секунди, като ги кара да се задушават и да повръщат, а някои остават заслепени и парализирани. 13 души починаха. През идващите месеци членове на култа създали няколко несполучливи опита да пуснат циановодород в няколко други метростанции. Нападението шокира Япония – страна, която се гордее с ниска степен на престъпност и общественото доближаване.

Членовете на „ Върховната истина на Аум “ бяха изправени пред съда, като 13 от тях бяха наказани на гибел, в това число водачът им Шоко Асахара. Други шестима излежават доживотни присъди.

Какво е „ Върховната истина на Аум “?

Началото на сектата е през 80-те години на предишния век като духовна група, смесваща хиндуистки и будистки вярвания, по-късно включва и детайли на апокалиптични християнски пророчества. Основателят на групата, Шоко Асахара, прочут още като Чизуо Мацумото, се афишира за Христос и за първия „ образован “ след Буда.

Култът придобива формален статут на религиозна организация в Япония през 1989 година и се снабдява с доста почитатели по целия свят. На върха си Шоко Асахара има десетки хиляди почитатели. Групата последователно се трансформира в параноична фракция за съдбоновност, уверена, че светът ще завърши в международна война и че единствено те ще оцелеят. Култът минава в конспиративност след нападението през 1995 година, само че не изчезва, а в последна сметка се преименува на „ Алеф “ или „ Хикари само че Ва “.

„ Върховната истина на Аум “ е избрана като терористична организация в Съединени американски щати и в доста други страни, само че „ Алеф “ и „ Хикари “ не са противозаконни в Япония, макар че са избрани като „ рискови религии “ под наблюдаване. Все още има почитатели както в Япония, по този начин и по света, по-специално в някои някогашни страни от Източния блок.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР