Лидерът на руските наемници Евгений Пригожин каза, че вербува „силни хора“ на Вагнер за Африка

...
Публикации в канали в руски социални медии показват, че лидерът
Коментари Харесай

Публикации в канали в руски социални медии показват, че лидерът на руските наемници Евгений Пригожин е публикувал първото си видео за набиране за групата Вагнер след организирането на краткотраен бунт срещу служители на отбраната в Русия

От EMMA BURROWS Associated Press, 21 август 2023 г., 17:21 ч. Украйна.

Във видеото, публикувано в каналите на приложението за съобщения Telegram, за които се смята, че са свързани с Пригожин, човек, който изглежда е 62-годишният наемник лидерът казва, че групата Вагнер провежда разузнавателни и издирвателни дейности и „прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка още по-свободна.“

„Ние наемаме истински силни кадри и продължаваме да изпълняваме задачите, които сме поставили и с които сме обещали да се справим“, казва говорителят във видеото, носейки автомат и облечен във военно облекло. Пикапи и други хора, облечени в униформи, са на заден план.

Асошиейтед прес не успя независимо да провери автентичността на видеото или къде и кога е създадено.

Руските социални медийни канали, свързани с лидера на наемниците, казаха, че Пригожин набира бойци за работа в Африка и също така кани инвеститори от Русия да влагат пари в Централноафриканската република чрез Русия Хаус, културен център в столицата на африканската нация.

Централноафриканската република е една от страните, в които наетите войници на Вагнер са били активни и са обвинени в нарушаване на човешките права злоупотреби.

Във видеозаписа, публикуван в понеделник, човекът, който изглежда като Пригожин, казва, че Вагнер „дава ад на ISIS, Ал Кайда и други гангстери“ при температури от 122 градуса Фаренхайт (50 градуса по Целзий).

Кремъл използва групата Вагнер от 2014 г. като инструмент за разширяване на присъствието на Русия в Близкия изток и Африка.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Пригожин прекара месеци, критикувайки военното представяне на Русия в Украйна, преди да призове за въоръжено въстание на 23 юни, за да свали министъра на отбраната и да се отправи от Украйна към Москва с наемниците си.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">По силата на сделка с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, Пригожин се съгласи да прекрати бунта си в замяна на амнистия за него и неговите бойци и разрешение да се преместят в Беларус. Преди да се премести в Беларус, Вагнер предаде над оръжията си на руската армия, част от усилията на руските власти да обезвредят заплахата, представлявана от наемниците.

Путин определи Пригожин като предател, докато бунтът се разгръща и се закле сурово наказание, но наказателното дело срещу водача на наемниците по обвинения в бунт по-късно беше прекратено. Необичайно, Кремъл каза, че Путин е имал тричасова среща с командирите на Пригожин и групата Вагнер дни след бунта.

Видео от юли очевидно показва Пригожин в Беларус, но той беше сниман след това в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка в руския град Санкт Петербург. Сегашното му местонахождение е неизвестно.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР